Почетна / (не)Секојдневно / Токсиколог објасни што треба да направиме ако сме пиеле вода со ураниум

Токсиколог објасни што треба да направиме ако сме пиеле вода со ураниум

“Ураниумовите соединенија се акумулираат во човечкиот организам, а има годишна доза, која човекот може да ја преземе. Ако тие се во рамките на нормалните количини, нема да влијаат на здравјето. Ние постојано преземаме ураниум и други тешки метали, но има право граници за тоа “, коментира бугараскиот токсиколог проф. Никола Александров. ”

Поточно ураниумот ги оштетува сите клетки во човечкиот организам. Се акумулира во бубрезите и мочниот меур. Можеме да го преземеме на два начина – преку водата и храната што јадеме, како и ако се вдишува “, појасни токсикологот. Во мали количини дури ураниумот има стимулирачки ефект врз човечкиот организам, прецизира тој.

“Обично труења со ураниумови соединенија се добиваат онаму каде имало ураниумови наоѓалишта”, објаснува проф. Никола Александров. Советот кон луѓето е да престанат да земаат водаа, која е богата со ураниум. Нивното здравје е загрозено, ако се продолжи да се пие вода со ураниум, а може да добијат посебни здравствени проблеми. Добро е да се консумираат повеќе јаболка, бидејќи тие имаат детоксикациски ефект.