Со подготвување на традиционалната рибина чорба охридските рибари го прославија празникот Свети Јован Крстител кој официјално го означи крајот на забраната за риболов на езерото после зимскиот мрест, информира ТВ24.
И оваа година по традиција на локалитетот Сараиште во стариот дел на градот ветераните се капеа во осветеното езеро и пливаа по неколкуте буриња со вино.
Но, најпрвин во водата влегоа другарите од тајфата на фаќачот на чесниот крст. Потоа се јадеше од топлата рибина чорба од 1 тон која овозможи околу 2000 порции.
Цело утро макотрпно ја подготвуваа 10-ина ученици и двајца професионални готвачи.
„Употребивме околу 400 килограми риба и други продукти кои се потребни за подготовка на чорбата. Ова е испробан рецепт“, вели Марјан Радески – професор Факултет за туризам
Рибината чорба освен за многубројните присутни кои ја чествуваат охридската традиција овозможи и топол оброк за лицата од социјален ризик.
Целиот текст можете да го прочитате тука