Циметот го брани организмот од дебелеење

од Vladimir Zorba

Потрошувачката на цимет може да го заштити организмот од дебелина, дијабетес и инсулинска инсуфициенција.

Тоа го изјавија научници од САД и Турција на состанок на Американската кардиолошка асоцијација во Минеаполис. Околу една третина од жителите на Земјата страдаат од дебелина, а во некои земји – на пример Велика Британија или на Блискиот Исток – со прекумерна тежина е речиси половина население.

Според прогнозите на СЗО во 2025 година, бројот на луѓето со вишокот килограми ќе достигне 2,7 милијарди, а оние кои страдаат од крајните форми на дебелина ќе се зголемат за 17%.

Поради оваа причина научниците и експертите се обидуваат да најдат методи за ослободување од вишокот тежина преку диети или лекови.

Турскиот научник Казим Сахин и неговите колеги од Универзитетот Фират откриле дека полифенолните антиоксиданти кои се содржат во циметот, можат да помогнат во борбата против дебелината. Тие направија експеримент со десетици глодари, кои биле поделени во две групи.

Првата е храна со висококалорична храна богата со масти, а втората – со обична. И двете групи добивале додаток цимет.

Експериментот покажа дека циметот имал благотворно влијание врз глодарите, кои се хранат со мрсна храна. Нивната тежина е намалена во просек за 10%, исто така во нивната крв имало помалку холестерол и ферменти, стимулирачки за натрупувањето на масти во црниот дроб и другите витални органи.

Сахин и неговите колеги сметаат дека циметот може да биде користен не само за кулинарство, но и за терапевтски цели – за борба против глобалната епидемија на дебелеење.

Слични содржини