Почетна / IN/OUT / Црногорските власти ќе дозволат пушење во рестораните за да привлечат туристи

Црногорските власти ќе дозволат пушење во рестораните за да привлечат туристи

Владата на Црна Гора планира да воведе посебен данок за местата кои сакаат да им дозволат на посетителите да пушат во просториите. Црногорските ресторани се жалат дека постоечката забрана го намалува бројот на посетителите, пренесоа Travel.ru.

Владата развиja проект за измени на законот за пушење во рестораните. Претпоставената стапка е едно евро месечно за квадратен метар просторија.

Иако има важечки закони во повеќето ресторани и кафулиња во земјата посетителите пушат слободно.
Црна Гора  е држава каде пушењето е  традиција,  затоа туристите, но  и непушаците тешко наоѓаат установи, ослободни од чад од цигари. Едно од најчестите поплаки на руските туристи со деца на одмор во Црна Гора е неможноста да се јадат без пушачи на соседните маси.