Струјата може да помогне за создавање на вкусно чоколадо без масти, открија научниците.4900892

Резултатите од нивното истражување се објавени во списанието PNAS. Чоколадото, особено неговата “црна” варијанта, поседува мноштво корисни за човечкиот организам својства. Тоа ја подобрува работата на срцето, ги намалува шансите за развој на дијабетес и мозочен удар, ги стимулира мозочните клетки и благотворно влијае на други органи на нашето тело. Од друга страна не треба да конзумираме чоколадо во големи количини, бидејќи тоа содржи премногу масти и шеќер, кои можат да ги минимизираат на нула сите негови корисни својства.

Производителите на чоколадо не можат да се справат со последниот проблем, бидејќи намалувањето на уделот на мастите во чоколадата под 40% доведува до нагло зголемување на неговата издржливост и брзото загадување на сите машини за производство на кондиторски производи. Тим научници од Универзитетот Темпл во Филаделфија во соработка со компанијата Mars Chocolate откриле начин како да ги намалат случаите на мастите во чоколадата најмалку со уште 10%.4900891

Проблемот е во тоа дека чоколадото не е чиста течност, туку суспензија – своевидна мрсна “супа”, во која пловат мали цврсти честички какао, шеќер, млечни производи и други компоненти. Проучувајќи ги димензиите на овие честички и нивното однесување авторите на студијата стигнале до заклучок дека нивното движење може да биде забрзано со помош на електричното поле. Тоа ги принудува распрснатите честички да се здружуваат во продолжени меурчиња што го ублажува нивното движење при ниска концентрација на масти.

Научниците ја докажаа својата идеја во пракса користејќи моќ на Mars Chocolate. Применувајќи електрично поле со сила од 1600 волти на сантиметар, тие успеале да ја намалат издржливоста на чоколадо со 43%, што овозможува да се намали процентот на мастите во него од 40% на 31,8%. Овој метод ќе им овозможи на слаткарите да ја направат чоколадото покорисна за здравјето, без да се губат неговите прекрасни квалитети на вкусот.

Слични содржини