Вкусно јадење: Провансалски Киш

од Vladimir Zorba

Гостите нема да сакаат да станат од масата, откако ќе ја пробаат ова јадење.


Кадифената храна на овој Киш потсетува на крем бруље, но, се разбира, дополнет со сладоста на кромидот, богатиот вкус на сланината и крцкавата маслена кора

Неопходни производи за 4 – 6 порции
за тестото:

300 гр. Брашно
½ часот. Л. Сол
140 гр. Студено масло
3-4 со. Л. Ледена вода

за полнење:
2 с. Л. Маслиново масло
4 глави кромид, се сече на полумесечина
1 црвена пиперка, исечкана на кругови
100 гр. Сланина исечени на мали коцки
100 гр. Пушена сланина, ситно сечена
3 јајца
250 гр. Крем Фреш
1 ч. Л. Лист од мајчина душица
сол и бибер по вкус
Начин на приготвување

1. Подготви ја основата, брашното се меша со солта во голема чинија. Маслото се потура на трошките со брашното. Се додава толку ладна вода за да се добие во просек цврсто тесто. Не се меша долго. Се обвива со фолија и се става во фрижидер 30 мин.
2. Тестото се тркала на набрашнена површина и се става во добро подмачкана тава со дијаметар 26-30 см. Оформени со раб, висок околу 1 см. Затворете се во фрижидер.
3. Рерната се загрева на 190 ° С. Тестото во садот се набодува со вилушка, покрива со алуминиумска фолија и се пече 25 мин.
4. Во топлото маслиново масло се става кромидот и се промешува додека нежно почне да поцрвенува. Додадете пиперки и сланината и се мешаат 5-6 мин., Додека сланината не започне да се позлатува. Ставете се и запечатете ја кората.
5. Јајцата се кршат и се мешаат со павлака и мајчина душица. Се додава малку сол и црн пипер.
6. Кишот се залива со павлака и се пече во загреана рерна на 180 ° С околу 20 мин. Или додека јајцата не се позлатат.

Слични содржини