Почетна / За нас

За нас

На Македонија ѝ недостига вистинита и точна информација. На Македонија ѝ недостига слободен медиумски простор, каде што слободно ќе објавувате точни и вистинити информации, без шпекулации, без навреди и девалвирање на другиот, каде што со право доколку се згреши ќе можете да се извините и да објавите демант.  На Македонија ѝ недостига професионалноста во новинарството и токму поради тоа сакаме да ја смениме насоката  кон врвот,  наместо кон дното. Има премногу лажни и непроверени вести. Тоа ја заблудува јавноста.

Всушност тоа беше причината, така почнавме.

Се обидуваме да покажеме дека новинарската професија не е еден извор, не е еден град, не една држава, дека сè е локално и истовремено глобално и дека новинарство  е само тоа што се потпира на факти, другото е лага и пропаганда. Нема сиво, тоа е манипулација. Има црно и бело, лага и вистина. Толку.

Токму поради тоа, тргнувајќи од потребата и глад за точни инфорации на граѓаните,  слободен простор за вистинските новинари и оние кои тоа сакаат да бидат,  по професионалните стандарди на еснафот,  го создадовме просторот Локално.мк.

Ние сме непрофитен сајт, но сме вљубеници во пишаниот  збор и во новинарската професија, секогаш на страна на граѓанинот и против секоја власт и партиските заблудени војски, против  криминалот и корупцијата, говорот на омраза, дискриминацијата,  кршењето на човековите права, газењето врз достоинството на секој човек и на новинарската професија. Ние сме за гласност и критички однос, отчетност, бидејќи само тоа ги движи напред и професијата и власта и опозицијата.Ние сме против пропагандата и лажните вести кои го преплавија медиумскиот простор.

Токму поради тоа ние се обидуваме да направиме избор на она  што се случува во регионот, да ги следиме светските настани, да преведуваме вистински спакувани новинарски прозводи од сите релевантни и  професионални светски медиуми, агенции, новинарски имиња, колку за показ дека во регионот, во Европа, во светот, па еве и кај нас може да се работи и да се сака професијата. Информацијата мора да се шири и  да допре до секого, не од еден извор туку од повеќе релевантни извори. Не само од нашите туку и од сите професионални медиуми. Му даваме многу повеќе простор на НИЕ отколку на ЈАС! МОРА  да имате право на избор на информација, не еднострано перење на мозок од само од едни партиски извори, туку избор на повеќе извори.

Се обидуваме  да доближиме што повеќе информации од што повеќе извори  за да покажеме дека  секаде не е исто,  не се  сите исти како што сите и не се ниту новинари, ниту медиуми само поради тоа што објавуваат или пишуваат текстови. Сакаме преку понудата да се научиме да читаме, сакаме граѓаните да можат да споредуваат, да едуцираме, да наметнеме потреба од медиумска писменост наспроти медиумското слепило кое се наметнува во Македонија.

Нашиот избор (ре)објави на домашни и преводи на странски вести, анализи и информации, наши авторски текстови и ставови, се обид за понуда, како  и да се  покаже разликата што е вистинска, а што пропагандистичка и злоупотребена информација, да се натера граѓанинот да истражува, да ги чита и редовите и меѓу редовите.

Јавноста има право да знае што се случува, јавноста има право да биде информирана.До колку  не сакате вашите медиумски продукти да   бидат дел од нашата понуда, јавете ни и ќе бидат тргнати, или нема да бидат користени. Ние сме пред се за соработка со професионалците за возврат нудиме наша соработка на исто ниво во секое време.

Проектот Локално.мк го работат и професионалци и почетници, нестандардна и непостојана група новинари, новинари кои изгубиле работа или под притисок на цензурата се спречени да сработат во свои медиуми, почетници студенти кои сакаат да се пробаат во оваа јавна  работа.

Во Локално.мк  досега работеле, помагале , партиципирале  над дваесетина искусни новинари, фоторепортери, сниматели, монтажери, над триесетина почетници, студенти по новинарство и остануваме и натаму слободен простор за тие кои сакаат да пишуваат, објавуваат, преведуваат, работат без притисоци , но само  според стандардите на новинарската професија .

Намерно не грешиме ама тие што работат и грешат, ние умееме и да се извиниме и да признаеме кога грешиме, и токму поради тоа секогаш сме подготвени за професионална соработка, споделување на информации, и градење на професионалните стандарди. Тоа сме ние, а ако тоа е и вашиот избор пишувајте, посочувајте, јавувајте, преведувајте, објавувајте… сè во име на вистината и новинарската професија. Aко се лажни или не сакате вашите информации да бидат објавувани на нашиот сајт предупредувајте.

Нашата цел е да направиме разлика што е новинарство, што се новинари и што натрапници во професијата.

Колку за Импресум

Локално.мк  како проект и слободен простор-платформа  го постави Драган Антоновски во 2010 година.  Проектот сега го координира и  уредува Биљана Богдановска . Повремено и редовно во редакцијата  работат Биљана Богдановска, Кокан Стојчев , Хулија Хилми , Вероника Камчевска, Димитрие Здравковски, Ана Василевска, Филип Ѓурчиновски, Лидија Трајковска,  Виолета Стојменовска, Цветан Димески,   Фросина Антов, Беркан Асановски , Мартина Спирева,  Христина Јованов, Љубен Јошевски,  Маја Ј. Антиќ,  Влатко З, Лидија А., Никола Славков, Александар Т , Катерина Т, Дејан А,  Александар А , Елена Т, Славица Филип., Биљана К., Славиша К., Ана Ч ,Кенан С.,  Ѓорѓи Л., Саше Л., Славица Б, Даниел В, Вики С, Весна С. и др.

контакт: informacii.lokalno@gmail.com