Во својата книга „Лекции: мојот начин да се разбере животот“, Жизел детално ја опишува растителната исхрана, на која таа и нејзиното семејство се придржуваат.
Жизел Бундхен јаде месо само два пати месечно, јадете само козјо и овчо сирење, пие сок од цвекло за време на менструацијата, но супермоделот не смета дека е премногу строго, што се однесува до нејзината исхрана.
Во својата нова книга, 38-годишната убавица открива дека ова е можно благодарение на личниот готвач Сузан, која работи во нивниот дом 5 дена во неделата.
По утринската медитација, Жизел го започнува својот ден со чаша топла вода и половина лимон.
За појадок таа подготвува за деца – 8-годишниот Бенџамин и 5-годишната Вивиен, безглутенски тост со бадемово масло и мед или јајца со авокадо или чаша со сецкани јаболка, шумски плодови и кокосов јогурт.
Таа пие чаша зелен сок додека го подготвува оброкот на децата. Типичниот рецепт содржи целер, краставици, половина зелено и половина црвено јаболко, куркума, ѓумбир, сок од лимон и понекогаш додава зелка или цвекло.
„Ако сум нерасположена, често консумирам цвекло и лимон за дополнително железо, како и витамин C“, објаснува таа.
Ако во текот на денот планирала исцрпувачки тренинг, јадете колач од свежо или замрзнато овошје, какао, коноп семе, ленено семе, чиа и кокосово млеко.
Во зависност од тоа како се чувствува, понекогаш додава и банана, бадемово масло или протеински оброк.
За ручек обично јаде салата, крекери од семиња и авокадо или супа и зеленчук. Во текот на летото таа сака да прави домашни пролетни ролни со таан сос.
Голем дел од јадењата им се состојат од „сиров или лесно варен зеленчук, овошје, мешункасти и цели зрна, а во смесата се додава и малку парче месо или морска храна“.
По вечерата, Жизел сака да прави чај од камилица за неа децата, но не пие ништо додека јаде. Таа објаснува дека мајка и ја научила неа и нејзината сестра, дека тоа го отежнува дигестивниот систем, затоа таа се воздржува од пиење за време на оброк. По јадењето, Жизел чека најмалку 30 минути пред да внесе некакви течности.