82
Се докажало дека тоа не е најладното место и дека чувањето јајца на овој начин може да доведе до развој на патогената Салмонела. Ова се резултати од студијата објавена во изданието Good Housekeeping. Kaко што е наведено, температурта на вратата постојано се менува. Разликите постојат од фактот што повремено сме го отвориле фрижидерот и сме пуштиле топол воздух. Па затоа треба да се земе во предид дека вратата е најтоплиот дел од фрижидерот.
Неправилното чување може да доведе до сериозни болести – салмонела. А причината за салмонелата е топлото опкружување.
Исто така научниците не препорачуваат јајцата често да ги преместуваме од топла во ладна средина, на пр. меѓу топлата кујна и фрижидерот.
Корисните својства на јајцата веќе сите ги знаат. Американските научници откриле дека јајцата делуваат на здравјето на мозокот и васкуларниот систем. Само едно јајце на ден може да го намали ризикот од мозочен удар за 12 проаценти. Оваа намирница корисно влијае и на срцето.
Јajцата содржат антиоксиданси кои го намалуваат нивото на притисок, кислородот на ќелиите и го намалуваат воспалувњето. Протеинот кој се наоѓа во нив во поголеми количини го намалува притисокот врз крвните садови.