Ако сакате да уживате во нежна кожа, јадете грејпфрут. Високите нивоа на витамин Ц во цитрусови плодови го прави одличен извор на антиоксиданси кои се борат со слободните радикали.

“Јадете грејпфрут, ако сакате да имате свежа кожа” – советуваат експертите.

Убавина

Слободните радикали предизвикуваат дегенерација на кожата, која пак води до предвремено нејзиното стареење.

Добиваат брчки, кожата се опушта и се појавуваат флеки.

Витаминот Ц го стимулира производството на колаген, кој го зајакнува ткивата, органи и клетки. Тоа ги зајакнува непцата, како така ја спречува појавата на опасни орални болести и губење на забите.

Грејпфрут е популарен поради неговата висока хранлива вредност. Тоа е богато со минерали, витамин Ц, калиум, диететски влакна, витамин Б6 и магнезиум.Влакна

Повеќето овошја содржат големи количини влакна, а грејпфрутот не прави исклучок.

Во еден цитрусните плод се содржи околу 25% од потребното дневно количество влакна. Тие помагаат за подобро варење и елиминирање на проблеми како запек и дијареа. Грејпфрут е многу добар извор на калиум.

Во секој плод се содржи приближно 37% од дневната препорачана доза. Калиумот дејствува како намалува притисокот во крвните садови и стимулира циркулацијата на крв и кислород во органите и системите. Ова го  намалува оптоварувањето на срцето шансите за атеросклероза, срцев инфаркт и мозочен удар.

Тежина

Егзотичниот плод е верен сојузник во борбата за тенка половината. Во него  се наоѓа т.н. врели масти ензим кој помага да ја намалиме тежината. Тој се наоѓа во многу малку храна.

Затоа  ако решивме да водите битка со масните наслаги треба да го вклучат во менито.