🎥 Робертсон: Некои балкански земји станаа игралишта за руско влијание

Некои балкански земји станаа игралишта за руско влијание. Се сеќавам кога поранешниот премиер на Македонија ми кажа дека рускиот амбасадор таму му рекол: „Ако влезеш во НАТО, ќе бидеш наша мета!“ и тој рече: „Јас или мојата земја? Тој рече: "Второ!" Тие зборуваат отворено на оваа тема и се директни за нивните амбиции за Балканот. Не верувам дека тоа се однесува само на Балканот, туку на многу други фокуси. Затоа, победата на Украина е многу важна за сите нас“, рече Робертсон.

од Илинка Илиоска
438 прегледи

Поранешниот секретар на НАТО, Џорџ Робертсон, во интервју за KallxoPërnime меѓу другото разговараше за безбедноста на Косово и влијанието на Русија на Балканот. Робертсон истакнува дека КФОР не беше составен само од членки од НАТО, туку и од други држави, вклучувајќи ги и муслиманските држави, како и СФОР во Босна.

Осврнувајќи се на Украина, Робертсон објаснува дека Западот им помага на Украинците со испраќање на оружје, но не сака да се влегува во конфликт со Русија и дека не сакаат да се користат копнени трупи како во Косово иако Русија се обидува да ја спречи Украина да напредува.

„Не сакаме конфронтација. Не сакаме Трета светска војна меѓу НАТО и Руската Федерација. Ние се обидуваме да избегнеме таква војна. Но, Западот им дава капацитет на Украинците да се бранат и досега добро се снајдоа. Но, не доаѓа доволно и Украина не напредува на фронтот. Материјалите веќе стигнуваат и врз основа на информациите што ги имаме тие почнуваат да напредуваат, да напаѓаат на Крим и воено да ги засрамуваат Русите. Владимир Путин има за цел да го спречи НАТО да оди напред, додека имаме две нови членки. Таа има за цел да ја подели Европа, додека е пообединета од кога било. Таа има за цел да ја одвои Европа од Америка, додека тие се обединети како железо. Тој рече дека може да ја земе Украина за 3 дена, но поминаа 2 и пол години и тој не напредуваше ниту еден бод. Владимир Путин покажа крајно лоша проценка, а сега Украинците се борат со животи за земјата, а се борат и за нас“ рече Робертсон.

Тој исто така предупредува е загрижувачки тоа што Русија се меша во регионот, вклучувајќи го и Балканот и птотив тоа мора да се бориме колективно и заедно.

„Мора да разбереме дека знаат да нападнат кибернетски, со саботажа, со мешање во избори, со дезинформации и дезинформации и мора да ги запреме кога ќе наидеме на нив.

Некои балкански земји станаа игралишта за руско влијание. Се сеќавам кога поранешниот премиер на Македонија ми кажа дека рускиот амбасадор таму му рекол: „Ако влезеш во НАТО, ќе бидеш наша мета!“ и тој рече: „Јас или мојата земја? Тој рече: “Второ!” Тие зборуваат отворено на оваа тема и се директни за нивните амбиции за Балканот. Не верувам дека тоа се однесува само на Балканот, туку на многу други фокуси. Затоа, победата на Украина е многу важна за сите нас“, рече Робертсон.

 

Слични содржини