📷Се продава Mercedes CLK GTR Roadster со само 170 км

од Vladimir Zorba

Ова е еден од шесте произведени примероци на Mercedes CLK GTR Roadster, кабриолет верзијата на спектакуларниот суперспортски автомобил.

Овој модел од 2002 година е најспектакуларниот автомобил што е продаден на највисокиот понудувач на аукција организирана од RM Sotheby’s.

Автомобилот што се продава на аукција е трет од шест произведени. Според податоците на аукциската куќа, има шасија со број 000034, а откако е произведена, поминала само 170 километри. Во текот на 2011 година овој автомобил бил увезен во САД од Европа, а тогаш на бројчаникот имал само 25 километри, пишува „Јутарњи“.

Повторно беше продаден во 2013 година, а во тоа време веќе имаше акумулирано приближно 110 километри. Повторно беше продаден на колекционер од Велика Британија во 2015 година и сега се појави во Лас Вегас. Автомобилот очигледно е постојано во рацете на педантни собирачи и препродавачи кои внимаваат да се вози што помалку и чекаат прилика кога ќе го продадат за повеќе отколку што платиле кога го купиле.

Автомобилот, кој во свое време беше еден од најспектакуларните на пазарот, има 6,9-литарски атмосферски V12 мотор кој развива 630 КС. Покрај самиот автомобил, на аукцијата се продава и комплет комеморативен багаж дизајниран специјално за овој автомобил.

RM Sotheby’s проценува дека овој автомобил ќе се продава помеѓу 10 и 13 милиони долари, што ќе го направи еден од најскапите продадени автомобили оваа година и еден од најскапите Mercedes-и во историјата.

Слични содржини