📽 Кинезите се пофалија со автомобилот со најмал воздушен отпор

од Vladimir Zorba
230 прегледи

Коефициентот на отпор на воздухот е важна категорија, особено во категоријата на електрични автомобили. Сега кинеската Chery го претстави експерименталниот автомобил Aero кој, искрено, изгледа како сериски модел.

Инспириран од туната, според дизајнерите, го постигнува најдобриот коефициент на отпор од само 0,168 cd. До финалниот производ имало околу 2.000 различни симулации, кои биле компјутерски генерирани, а вештачката интелигенција наводно одиграла важна улога во дизајнот, пишува „HAK“.

Chery е една од посебните кинески фабрики, со минимален број електрични модели, но со силен фокус на извозот. Во првата половина од оваа година, Chery учествуваше со 15% од извозот на автомобили во Кина. Наскоро доаѓа голема електрична офанзива, а ова е очигледно добра најава.

Слични содржини