10 јадења кои ќе ви го решат проблемот со запек

од Vladimir Zorba

Имате проблем со одењето по голема потреба? Веројатно не се храните правилно! Американската асоцијација на диетолози тврди дека една жена на возраст меѓу 19 и 50 години треба да консумира дневно по 25 г влакна, додека кај мажите тоа количество е 38 г.

Зошто влакна?

И растворливите и нерастворливи влакна помагаат за нормализирање на дигестивниот и уринарниот систем со тоа што го штитат дебелото црево. За разлика од мастите, јаглехидратите и протеините, влакната не се апсорбираат во нашето тело. Тие остануваат цели, додека минуваат низ желудникот, тенкото црево и дебелото црево. Нерастворливите влакна се обемни, го пополнуваат желудникот и минуваат низ дебелото црево цели, за да спречат запек, додека растворливите го апсорбираат вишокот вода, за да спречат дијареа.

И тоа не се сите придобивки од влакната. Тие помагаат за намалување на нивото на холестеролот, го контролираат шеќерот во крвта особено кај луѓе со дијабетес и заситуваат, штитејќи од прејадување и проширен стомак.

Еве и 10 јадења богата со растителни влакна, кои треба да ги вклучите во менито:

Јаболка – 1 јаболко на ден, го пази докторот подалеку од мене! Плодот содржи во просек 4,4 г влакна.

Бобинки – 1 чаша (јагоди, малини, капини) содржи во просек 8 до 10 грама влакна. Тие се богати со антиоксиданси и го одржуваат срцето цврсто.

Грав – полн со витамини и протеини, гравот е многу корисен за стомакот, иако понекогаш предизвикува гасови. Тој може да се консумира варен, печен, пржен, во салата, супа или манџа … 1 чаша содржи помеѓу 9 и 19 г влакна.

Житарици – Додека повеќето од зрната треба да бидат обработени за да станат јадливи има признати цели житарки кои ги задржуваат влакната или хранливите материи. Чаша кафеав ориз има 4 г влакна, додека чаша киноа – 5 г.

Зеленолиснат зеленчук – Обложете се на салатите! Чаша спанаќ, репка, марула, зелена салата ќе ви дадат 4-5 грама влакна.

Портокали – сушени или конзервирани тие содржат помалку влакна, затоа е убаво да се конзумираат сурови. Еден портокал има околу 4 г влакна.

Банани – по содржина на влакна, тие се на исто ниво со портокалите и јаболката.

Брокула, карфиол, зелка – 4 г влакна на чаша.

Компири – лесни за готвење и многу вкусни. Еден просечен компир содржи околу 3-4 г влакна, а не е важно дали е обичен, црвен или сладок.

Ореви и семиња – Тие се многу богати извори на влакна со околу 3-12 г на ¼ чаша. Освен тоа содржат здрави масти и фитохемикалии. Обидете се со бадеми, фстак, кикирики, ореви, ленено семе и сусам.

Слични содржини