Актуелно
Почетна / Магазин / 10 правила за пријателство: Тајните не смеат никогаш да се откриваат

10 правила за пријателство: Тајните не смеат никогаш да се откриваат

Гените и еволуцијата играат важна улога во тоа дали некој сака да биде опкружен со толпа или претпочита друштво на избрани пријатели, покажало истражување спроведено на Харвард.

– Гените влијаат не само колку пријатели имате, туку и колку тие се меѓусебно поврзани. Некои луѓе имаат четири пријатели кои се познаваат меѓусебно, а некои имаат четворица пријатели кои никогаш не се запознале. Тоа зависи од нивните гени – објасни водачот на истражувањето Николас Христакис.

За студијата, тој ги спореди податоците од повеќе од 1.000 идентични и двојајчани близнаци. Научниците открија дека постои генетска склоност да се претставуваат пријатели едни на други. И двете однесувања имаат еволутивни предности и неповолности.

Но, без разлика дали се познавале или не, пријателите се клучни за среќа. Голем број на студии покажаа дека луѓето кои имаат добри пријателски односи со другите, подобро се справуваат со животните кризи и се со подобро здравје. Исто така, луѓето кои се среќни со пријателства во просек, се сметаат за посреќни од оние кои имаат многу пари или завиден социјален статус.

Еве 10 златни правила на добро пријателство:

1. Не гоземајте пријателот здраво за готово. Пријателството е чувствително растение кое ќе се исуши ако не го негувате доволно.

2. Не го игнорирајте пријателот на партнерот, но немојте да бидете премногу блиску до него. Дури и поранешните девојки/момчиња на таа личност се „забранета зона“.

3. Никогаш не откривајте никому што некој пријател ви кажал во доверба. Ова е точно, дури и ако веќе не сте во пријателски односи со некого – заради добрите стари денови.

4. Растејќи, луѓето се менуваат и се развиваат. Пријателствата од училиште затоа ретко траат до зрелоста – но ако траат, тоа значи дека се созреани.

5. Никој не е совршен, дури ни вашиот пријател. Дури и вашите најблиски пријатели не можат секогаш да ги разберат сите ваши потреби. Не се разочарувајте. Понекогаш треба да објасните што сакате.

6. И вашиот пријател има свој живот. Затоа, не очекувајте тој секогаш да ви биде достапен за секоја мала работа. Чувството за слобода е важно за добро пријателство.

7. Пријателот не е ваш сијамски близнак. Не мора да се согласувате за сè, да ги сакате истите работи или да имате исти желби. Пријателството се заснова на прифаќање на разлики.

8. Може да споделувате проблеми со пријателите, но не заборавајте да ја споделите радоста заедно. Смеата е она што го прави пријателството извор на среќа.

9. Парите можат да ги уништат дури и најдобрите пријателства без оглед дали им позајмувате или го правите тоа од нив. Бидете внимателни – колку е поголема количината во игра, толку е поголема опасноста.

10. Обидувајќи се да се вклопат во група, луѓето честопати го менуваат своето однесување, правејќи го она што не би го правиле инаку. Овој проблем најмногу ги мачи тинејџерите. Но, пријателствата врз основа на глума не траат трајно – вистински пријател ве сака поради тоа што сте.

loading...