26 лица од новозаразените со Ковид-19 неодамна патувале во странство

од Берта Китинска

Согласно извештајот на Институтот за јавно здравје  регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи, а најзастапена е возрасната група на лица на возраст 30-39 (559 односно 20,9%).

Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 40-49 (522 или 19,5%), 20-29 (470 или 17,6%), над 60 (469 или 17,5%) и 50-59 (443 или 16,6%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (79 или 3,0%) и 10-19 години (134 или 5,0%).

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (1.313 или 49,1%), регистрирани се 96 (7,3%) хоспитализирани, а кај 305 (23,3%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети. Од вкупниот број на нови случаи, 470 (35,9%) имале контакт со потврден случај. Регистрирани се 26 (2,0%) лица со историја на патување во последните 14 дена.

По добиени 2 негативни теста за присуство на ковид-19 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 1.089 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 25% повеќе во однос на минатата недела.

loading...

Слични содржини