3 најдобри пробиотици од природата: Тие се клучни за добро варење и имунитет

од Vladimir Zorba

Веројатно сте слушнале дека пробиотиците се природни лекови полни со добри бактерии кои благотворно делуваат на нашата цревна флора и, според мислењето на научниците, го поттикнуваат развојот на добри бактерии во цревата.

Сепак, може да има нерамнотежа на добри бактерии во одредени здравствени состојби како што се дебелина, метаболички синдром, дијабетес тип 2, потоа нездрави навики во исхраната, фактори на животната средина, исто така, може да влијаат како и употребата на антибиотици.

Затоа за нас најдобра храна е онаа полна со добри бактерии, а тоа е главно природно ферментирана храна.

1. Јогурт

Јогуртот е еден од најпознатите пробиотици, кој содржи добра бактерија наречена „lactobacillus orbifidobacteria“. Освен тоа, јогуртот е одлично решение за проблеми со грчеви, гасови и други стомачни проблеми.

2. Кисела зелка

Го зајакнува имунитетот, го подобрува варењето и го намалува стресот. Нискокалоричниот и суперхранлив зеленчук е уникатна комбинација на витамини А, Б, Ц, Е и К, минерали манган, селен, калциум, калиум, магнезиум и омега-3 масни киселини.

Редовното консумирање на храна богата со пробиотици како кисела зелка може да го намали ризикот од развој на инфекции како што се настинки и инфекции на уринарниот тракт.

3. Сирења

Природните пробиотици може да се најдат во сирењата како моцарела, чедар и гауда. Не е важно дали се работи за младо сирење направено од козјо, овчо или кравјо млеко, но козјите и овчите производи се секогаш попосакувани поради помалку казеин и лактоза отколку во кравјото млеко.

Слични содржини