Актуелно
Почетна / TOP NEWS / 40 години од „Животот на Брајан“-видео

40 години од „Животот на Брајан“-видео

Пред точно 40 години, на 17 август, 1979 година се одржала премиерата на култуниот филм „Животот на Брајан“ во режија на Тери Џонс. Ова е еден од играните филмови на легендарната Монти Пајтон дружина.

 

Филмот „Животот на Брајан“ се рекламирал како религиозна комедија, пред кино салите се одржувале протести на верници, но тоа само уште повеќе ја разбудило љубопитноста на публиката.

Филмот раскажува за авантурите на Брајан, кој е млад Евреин, роден на ист ден и прв комшија на Исус.

Од неколку критичари овој филм се смета за една од најдобрите комедии на сите времиња.

loading...