6 знаци дека страдате од анксиозност без да сте свесни за тоа

од Vladimir Zorba
322 прегледи

Терапевтот Џереми, кој стои зад популарниот канал за ментално здравје на TikTok, @therapytothepoint, откри дека луѓето можат да имаат високофункционална анксиозност без да се свесни за тоа.

Тој вели дека често се јавува кај луѓе кои имаат големи очекувања од себе и се во постојан страв да не бидат успешни. Високото ниво на анксиозност влијае на способноста за концентрирање, спиење и извршување на секојдневните задачи.

Еве кои се симптомите на оваа состојба:

Постојан страв да не ги разочарате или налутите другите

Според Healthdirect Australia, еден од главните симптоми на анксиозност е тешкотијата да управувате со вашите стравови и грижи. Иако е нормално да сте донекаде свесни за тоа што мислат луѓето за вас, постојаниот страв дека некој ќе ве перцепира негативно може да произлезе од социјалното анксиозно растројство.

Постојано го планирате најлошото можно сценарио

Луѓето со анксиозност генерално се чувствуваат неподготвени за повеќето ситуации, поради што поминуваат време премногу размислувајќи за сценарија. Тие ги планираат своите реакции за сите можни исходи – вклучувајќи го и најлошото.

Тешко ви е да се опуштите

Анксиозните растројства често одат рака под рака со физичките и менталните манифестации кои го отежнуваат опуштањето и одморот. Ако често чувствувате дека срцето ви трепери или сте загрижени за иднината, можеби е време да го посетите вашиот лекар.

Се борите со донесување одлуки затоа што се плашите да не направите грешка

Луѓето со високофункционална анксиозност избегнуваат да донесуваат одлуки – особено трајни. Постојаното претерано размислување ги натерало да го очекуваат најлошото.

Тешко е да го натерате вашиот ум да се исклучи ноќе

Анксиозноста може да се манифестира и во различни физички симптоми, како што се напади на паника, отежнато дишење, тремор, проблеми со спиењето и многу повеќе.

Одложувате и работите ги правите сво последен момент

Постојат неколку причини зошто анксиозното растројство може да доведе до одложување, како што е стравот од критики поради лошите резултати или стравот од непознат исход. Исто така, можно е луѓето да ги одложат задачите до последен момент бидејќи се чувствуваат несоодветни или неспособни.

Слични содржини