7 ЗНАЦИ ДЕКА ЈАДЕТЕ ПРЕМНОГУ ЛЕБ: Овој хаос во телото не смее да се игнорира!

од Vladimir Zorba

Причини зошто повеќето луѓе сакаат да јадат леб – вкусен, практичен и можеме да го носиме каде сакаме.

Сепак, како и повеќето работи со толку добар вкус, лебот може да има негативно влијание врз човечкото тело. И кога нашето тело е вознемирено, ни испраќа сигнали кои треба навреме да ги препознаеме.

Bright Side носи седум знаци дека треба да ја намалите консумацијата на леб:

Проблем со столицата

Луѓето кои се нетолерантни на глутен или страдаат од целијачна болест, но не се свесни за тоа, често се чувствуваат надуени. И не само тоа, тие можат да имаат проблеми со одењето во тоалет, бидејќи цревата им се блокирани.

Можеби не сте нетолерантни на глутен, но сте многу чувствителни кога консумирате пченица и други житарки. Најдоброто нешто што можете да го направите во овој случај е да направите серија тестови за да видите дали глутенот е штетен за вас.

Често сте гладни

Вистина е дека високо рафинираните житарки, како што се белиот леб, белиот ориз, ѓевреците и крекерите, се калорични. А начинот на кој тие функционираат е со тоа што ве принудуваат да јадете уште повеќе храна богата со шеќери. Затоа, кога се чувствувате дополнително тажно или под стрес, посегнете по оние рафинирани житарки што ќе направат да се чувствувате подобро за момент.

Затоа би можеле да забележите и да се здебелите, нешто што лесно може да се избегне ако се префрлите на производи од цело зрно.

Студијата докажа дека овие производи можат да ви помогнат побрзо да го изгубите салото од стомакот отколку рафинираните житарки. А тоа е затоа што содржат повеќе витамини и минерали. Но, тоа не значи дека треба да претерате.

Ви се зголемува нивото на холестерол

Можеби лебот што го правите сами не е одговорен за зголемувањето на холестеролот, но пекарските производи се. Производите како кроасани и колачи со путер се богати со транс масти. Оваа храна содржи многу путер и јајца кои можат да го подигнат нивото на холестерол доколку се консумираат редовно.

Исто така, повеќето производи кои содржат глутен спаѓаат во истата штетна категорија. Овие производи се разликуваат и може да вклучуваат спакувани колачиња, крофни и повеќето пржени јадења. Најдобро би било да се префрлите на житарки од цело зрно и да ги намалите пекарските производи.

Осип и акни

Храната како тестенини, бел ориз, житарки и се што е направено од бело брашно може да предизвика проблеми со кожата. Како што покажа студијата, луѓето кои консумирале премногу рафинирани јаглехидрати имале 30 отсто поголем ризик од развој на акни. Тоа е главно затоа што овие производи се богати со шеќер, што го зголемува нивото на инсулин.

Како одговор на ова зголемување, андрогените хормони стануваат поактивни и се развиваат акни. Од друга страна, луѓето кои не консумираат премногу шеќер се чини дека имаат помалку проблеми со акните.

Поспани сте после јадење

Кога консумирате премногу леб во вашата дневна исхрана, големи количини на инсулин се ослободуваат во крвта. Инсулинот му помага на триптофанот да остане во крвта подолго отколку што би сакале. Триптофанот е амино киселина која помага во производството на серотонин и мелатонин, два невротрансмитери кои помагаат да се стабилизира расположението. Тие исто така го поттикнуваат спиењето и помагаат во регулирањето на циклусите на спиење и будење.

Поради тоа, може да се чувствувате поспано и дополнително смирено по голем оброк полн со рафинирани житарки.

Вашиот крвен притисок се зголемува

Една обична кришка леб може да има до 230 мг сол, што е 15 отсто од горната граница на дозволената дневна доза. Еден едноставен сендвич ќе има двојно поголема количина. Високо преработената храна како пица, колачи и сендвичи дополнително ја зголемува количината на натриум.

Последица на високиот внес на натриум е скокот на крвниот притисок, а тоа е виновникот бидејќи многу луѓе страдаат од срцеви заболувања и мозочен удар.

Вашето расположение може да има подеми и падови

Лебот има способност да предизвика многу подеми поради високиот процент на шеќер, но тие се проследени со падови. Студијата покажа дека ако рафинираните житарки не се варат правилно, нивните соединенија можат да стигнат до нечиј мозок и да предизвикаат некои видови ментални проблеми.

Постојат докази дека луѓето кои се чувствителни на пченица се повеќе склони кон шизофренија, биполарно растројство, депресија и анксиозност. Многу луѓе кои започнале диета без пченица и млечни производи забележале значително подобрување во нивното ментално здравје.

Слични содржини