900 БУГАРИ РАБОТЕЛЕ ЗА 4 ЕВРА НА ЧАС: Одработиле повеќе од 800.000 работни часови, а компанијата заштедила 10 милиони евра

од Vladimir Zorba

Незаконското работење и незаконското вработување се економски криминал. Истрагата и последователните правни постапки во Германија може да траат со години. Прекршувањата утврдени од Управата за финансиска контрола за незаконски вработувања често мора да бидат законски утврдени во долги процедури. Последователните жалби може да значат долги судски постапки.

По неколку години, главната царинска испостава во Оснабрик, Германија, доби потврда за успешната истрага што ја спроведе и траеше со години. Како што објаснија цариниците, во периодот од 25 февруари 2008 до 31 јули 2010 година, компанија од месната индустрија во Германија вработила 933 бугарски работници без потребните дозволи од Сојузната агенција за вработување.

Сомнителни договори

Во тоа време сè уште беше потребно одобрение за вработување на бугарски државјани како нови државјани на ЕУ, што беше предмет на германскиот закон. За прикривање на работниот однос договорено е формално вработување на работници во погонот за преработка на месо во рамките на договорот за работа.

„Меѓутоа, договорите за работа всушност не беа реализирани. Услугите обезбедени од четворицата бугарски договорни партнери во суштина беа ограничени на пронаоѓање луѓе подготвени да работат во Бугарија преку канцелариите за вработување. Со нив беа склучени договори и беа ставени на располагање на фабриките за преработка на месо.

„Бугарските работници биле распоредени од сопственикот на две локации како свои работници и привремени работници. Тие беа целосно интегрирани во компанијата и материјално и временски подлежат на овластувањата на компанијата за преработка на месо. Сопственикот ги платил работниците спротивно на договорот“, изјавија од Главната царинска испостава во Оснабрик.

Случајот заврши на суд

Според царинските службеници, во 2017 година судот ги ослободил обвинетите од обвиненијата за неовластено вработување странци заради личен интерес во шест случаи или за помагање во овој процес, но сепак наредил конфискација на имот. Наредена е конфискација на имотна корист од над 82.000.000 евра.

Јавното обвинителство и фабриката за преработка на месо погодени од конфискацијата поднесоа жалба против пресудата на судот во Олденбург, но безуспешно.

Пресудата на судот во Олденбург во врска со конфискацијата на имотот сега стана правосилна со пресудата на Федералниот суд на правдата од 30 ноември 2023 година и сумите што ги бара судот мора да се уплатат во судската каса.

Според царинските службеници од Финансиската контрола на нелегалната работа на главната царинска испостава во Оснабрик, компанијата од Олденбургер Ленд вработила 933 бугарски работници од 2008 до 2010 година, кои работеле повеќе од 800.000 работни часови.

Тие земале саатница од четири евра. Според пресметките на истражните органи, компанијата заштедила добри десет милиони евра на саатници.

Слични содржини