Македонија официјално  го објави Срѓан Керим , а Хрватска – Весна Пусич во трката за генерален секретар на Обединетите нации. Претседателот на 70-тото Генерално собрание на ОН . Данецот Могенс Лјукетофт соопшти на новинарите дека Македонија и Хрватска истакнале кандидатури на свои луѓе за функцијата на генералниот секретар на ОН.керим

“Двајцата кандидати веќе се објавени. Тие се поранешниот претседател на Генералното собрание од Македонија Срѓан Керим и министерот за надворешни работи на Хрватска Весна Пусич “, рече тој. Странките можат да пријавуваат  свои кандидатури до крајот на јуни, кога Советот за безбедност ќе започне со изборот на најдобар кандидат, кој потоа треба да биде утврден од Генералното собрание. Лјукетофт истакна дека обично Советот за безбедност посочува еден кандидат, но не исклучува дека овој пат тие можат да бидат неколку. Во вторникот тој , заедно со претседателката на Советот за безбедност Саманта Пауер, испратиле писмо до 193-те земји членки на светската организација со апел да предложат кандидати и за функцијата генерален секретар. Со тоа, како што рече самиот Лјукетофт, официјално започнува кампањата за привлекување, избор и именување на следниот генерален секретар.UN-flag_201410249916

Во писмото претседателите на двете клучни структури на светската организација ги  повикуваат земјите да “подигнат кандидатури  за личности кои се покажуваат со  своите лидерски квалитети и талент на раководители, поседуваат долгогодишно искуство во меѓународните односи, како и големи дипломатски, комуникациски и јазични вештини”. Според документот кандидатите можат дасе пријават  преку формално известување на претседателот на Генералното собрание и Советот за безбедност. Лјукетофт и Пауер уверуваат дека ќе им обезбеди на кандидатите можност за неформално дружење со членовите на Генералното собрание и Советот за безбедност. Такво писмо се испраќа за прв пат до страните. Основата за него е усвоен од Генералното собрание на 11 септември резолуција, која е насочена кон поголема отвореност на процесот за избор на генерален секретар. Преговорите за текстот не беа лесни. Многу земји бараа јасни рокови за издигнување и селекција на кандидатите, додека други нудат да се задржи флексибилноста на процесот.Srgjan_Kerim-Ban_Ki-mun-520x390

Ингеренциите на Бан Ки Мун истекува на 31 декември 2016 година. Тој е генерален секретар на почетокот на 2007 и не може да остане трет последователен мандат на чело на ОН. Ниту еден од осумте генерални секретари на ОН досега немало  претставник на земјите од Источна Европа. Покрај тоа, сите тие биле мажи. Според многу мислења овие фактори можат да одиграат клучна улога при изборот на новиот административен глава на организацијата. Во овој поглед за еден од најверојатните кандидати долго време се покажува Бугарката Ирина Бокова, која е на чело на УНЕСКО.

4557810

Самиот Бан Ки Мун многупати изјавувал дека би сакал да види жена на своето место.  Русија исто влегува во групата на источноевропските држави во ОН, но не може да предлага свој претставник, така како и другите земји постојани членки на Советот за безбедност – Велика Британија, Кина, САД и Франција, наведува ТАСС. Бугарските влади, како и претходната на Пламен Орешарски, така и актуелната влада ја  поддржуваат Ирина Бокова.  Министерот за надворешни работи Даниел Митов ја потврди  обаа официјална кандидатура на Бугарија за генерален секретар на ОН. Како аргумент во насока на оваа апликација се наведени професионалните квалитети на г-ѓа Бокова и можноста таа да ја добие потребната поддршка меѓу земјите членки на ОН. . Во меѓувреме Хрватката Пусич призна пред британскиот  “Индипендент”, дека  во оваа битка за функцијата ја гледа својата   “златна шанса”.

Слични содржини