АA: Со одложувањето на пописот им се прави поголема штета на Албанците

од Nikola Popovski

„ДУИ, која се преправа дека е претставник на Албанците во Владата, денес уште еднаш го потцени своето гласачко тело и сите Албанци. Самиот Зоран Заев потврди дека само го известил Ахмети за одлуката за одложување на пописот по телефон и дека не го прашал за неговиот став во врска со оваа прашање. Мицкоски, во меѓувреме, го нарече само квантитет, а не квалитет, соопшти Алијансата за Албанците.

„ На овој начин, од партија што влезе во владата мамејќи не со „албанскиот премиер“, ДУИ денес се претвори во партија што им прави поголема штета на Албанците, овој пат со одложување на пописот.

Сепак, ги информираме Заев, Мицкоски и Ахмети дека дури и ако успеат да не надминат преку бројките и да го одложат пописот, тие никогаш нема да можат да го намалат бројот и процентот на Албанците во Северна Македонија.

Нашите штабови и активисти, и во дијаспората и во земјата, ќе бидат будни и активни, па кога и да биде назначен, ние ќе бидеме тука за да ја подигнеме свеста и да го спасиме овој процес. Во меѓувреме, за секоја зделка што ќе ја направите на штета на Албанците, еден ден сите ќе одговорите!

Во оваа прилика, би сакале да ве потсетиме дека Заев и Мицкоски се предадоа пред една единствена тема – проблемот со државјанството, процес што беше инициран и го спроведува Алијансата за Албанците и Алтернатива. Првично побараа од нас да седнеме, а наскоро ќе бидат принудени да го решат овој проблем, бидејќи тие знаат дека не сме сите Албанци, ДУИ и Ахмети“, додаваат од партијата.

Лидерот на СДСМ и премиер Зоран Заев по завршувањето на лидерската средба со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски потврди дека е постигнат договор за одложување на пописот на населението за наесен, во текот на месец септември.

„Верувам дека и другите партии и партиите на Албанците, како и Левица, ќе се согласат со нашиот договор за одложување на пописот кој ќе се одржи од 1 септември до 30 септември имајќи предвид дека во летните месеци многу граѓани се отсутни од своите домови. Затоа и го поместивме терминот за локалните избори за октомври, вториот круг би бил во ноември, зашто внимававме да не се поклопат двете обемни операции – попис и избори”, изјави Заев нагласувајќи дека треба веднаш да се изготват измени на Законот за попис бидејќи во самиот негов текст е дефиниран терминот за одржување на пописот.

Слични содржини