Аеродромите во Белград и Скопје – „жешки точки“ за трговија со луѓе и шверц на мигранти и дрога

од Vladimir Zorba

Балканските аеродроми, особено во Белград и Скопје, се регионални центри за трговија со луѓе и шверц на мигранти и дрога, се предупредува во новиот извештај на Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал, пренесува Балкан Инасјт.

Според извештајот на Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал, ГИ-ТОЦ, невладина организација со седиште во Женева, објавен во понеделникот,  балканските аеродроми се ранливи на организиран криминал и дека аеродромите во Белград и во Скопје се регионални центри за недозволени активности.

Овој извештај го применува пристапот „жешки точки“ што го користеше Опсерваторијата на недозволени економии во Југоисточна Европа на Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал (GI-TOC) за да го анализира организираниот криминал во Западен Балкан, како и активностите на криминалните групи од регионот во другите делови на светот, како што беше изложено во претходниот извештај „Транснационални пипала“.

Како и во контекст на проценката на ризикот спроведена на пристаништата на Западен Балкан минатата година, овој пристап ги испитува местата што се поврзани со организираниот криминал (жариштата), наместо луѓето или пазарите. Целта е да се фокусира на факторите кои ги прават овие локации ранливи или привлечни за организираниот криминал; проценете ја внатрешната динамика и играчите; нацртајте ги локациите на мапа и поврзете ги точките меѓу нив за да добиете појасен преглед на географијата на криминалот во регионот.

Меѓу криминалните активности, ГИ-ТОЦ наведува и криумчарење мигранти и стоки, трговија со луѓе, но и пратки со нелегални дроги и хемиски прекурсори.

Во извештајот се истакнува дека на аеродромот „Никола Тесла“ во Белград се запленети пратки на кокаин, кој пристигнувал од Латинска Америка, главно од Доминиканската Република, Еквадор, Боливија и од Перу.

Слични содржини