АХВ врши контрола кај двајца увозници: Дали сладоледите „сникерс“ и „твикс“ на „Дукат“ ќе бидат повлечени?

од Nikola Popovski

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) добиленотификација за увезени небезбедни кондиторски производи кои во својот состав содржат адитив со наод на етилен оксид. Ова следува откако сладоледите „сникерс” и „твикс“, како и овошниот јогурт со рибизла на „Дукат” веќе не може да се купат во Црна Гора, БиХ и Србија. Повлечени се од маркетите по сомнежот дека во нив има остатоци од пестицидот.

Согласно воспоставената процедура за постапување по добиената нотификација, инспекциските служби на АХВ вршат контрола кај двајца увозници.

-По спроведената инспекциска контрола ќе бидат утврдени количините и видовите увезени производи и ќе се дефинираат насоките за понатамошно дејствување, нагласуваат од Агенцијата за храна.

Сладоледите „сникерс” и „твикс” и овошниот јогурт со рибизла на „Дукат” најпрво беа повлечени во Хрватска, а потоа и во БиХ и Србија. Според српскиот министер за земјоделство, Бранислав Недимовиќ, некои земји, како Белгија, не ги сметаат ваквите производи за штетни и ги пуштаат во промет.

Слични содржини