Ако имате некој од овие шест симптоми, веројатно ви недостасува витамин Д во вашето тело

од Vladimir Zorba
4,4K прегледи

ВИТАМИН Д, кој често се нарекува сончев витамин, е важен за телото да апсорбира калциум и фосфор, но помага и за одржување на здравјето на коските, забите и мускулите.

Меѓутоа, доколку не се внесува доволно во организмот преку храна или суплементи, телото покажува јасни симптоми на кои треба да се обрне внимание.

Подолу ги истакнуваме шесте најчести симптоми кои укажуваат на недостаток на витамин Д во организмот.

Зголемување на телесната тежина

Недостатокот на витамин Д може да го отежне слабеењето и да влијае на зголемувањето на телесната тежина, пишува Health Shots. Ниското ниво на овој витамин може да ја наруши способноста на телото да согорува маснотии, што доведува до зголемување на телесната тежина и тешкотии при слабеење.

Летаргија

Ако речиси цело време се чувствувате уморно и тромо, можеби тоа не е поради недостаток на сон. Летаргијата, дефинирана како состојба на замор и исцрпеност, може да биде предизвикана од недостаток на витамин Д, што го отежнува извршувањето на нормалните дневни активности и зголемената потрошувачка на енергија.

Промени во расположението

Оние луѓе кои не можат да ги разберат причините за наглите промени во расположението треба да го проверат нивото на витамин Д, пренесува Health Shots. Ниското ниво на овој витамин е поврзано со нарушувања на расположението како депресија и анксиозност.

Мускулна слабост

Можеби сте забележале дека се обидувате да тренирате, но се борите да ги завршите вежбите. Ова може да се должи на недоволно количество на витамин Д. Овој витамин е од суштинско значење за функцијата на мускулите, а без него може да почувствувате невообичаена мускулна слабост, а во некои случаи и грчеви.

Болка во коските

Честите или постојани болки во коските, особено во долниот дел на грбот, колковите и нозете, може да укажуваат на недостаток на витамин Д во телото. Овој витамин е клучен за апсорпцијата на калциумот, а ако нивото на витамин Д е ниско, коските можат да станат тенки, кршливи и склони кон чести болки.

Често имате проблеми со инфекции

Почестите настинки се исто така вообичаен симптом на недостаток на витамин Д. Според Health Shots, овој витамин е клучен за одржување на имунитетот, а ниските нивоа можат да ве направат поподложни на инфекции и болести.

Слични содржини