Ако имате повеќе од 30 години, ова супер овошје би требало да го јадете секојдневно: Прави чуда за здравјето!

од Aleksandar Petrovski

Кога сакате да јадете овошје, урмите веројатно не би ви паднале на памет, а можеби и треба. Бидејќи, ова овошје, кое претежно расте во земјите на Блискиот исток и кое таму се третира како „торта од дрво“, нуди многу повеќе од природната сладост поради која урмите најчесто се доживуваат како десерт.

Нутриционистите велат дека урмите се всушност супер овошје бидејќи содржат голем број хранливи материи кои се корисни за здравјето. Урми може да јадете и како посебен оброк, но и како дел од појадок, ручек или вечера. Од нив можете да направите здрави десерти, да ги ставате во шејкови од овошје и јогурт, да ги јадете со сирење и ореви како необично предјадење со деликатен вкус …

Три средни датуми содржат околу 200 калории, 54 грама јаглени хидрати, пет грама влакна (што се одлични за здравјето на цревата), еден грам протеини и воопшто нема маснотии. Преку порција што се состои од само три урми, ќе внесете во организмот витамини од групата Б, витамин К, калциум, железо, магнезиум, калиум, цинк и манган. Иако се многу слатки, урмите не се шеќерни бомби полни со празни калории.

Научен труд објавен во „Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences“ и „Биоалиед науки“ наведува дека урмите се добар извор на природни антиоксиданти кои можат да бидат корисни кај болести поврзани со оксидативен стрес. Оксидативниот стрес се јавува кога телото развива нерамнотежа помеѓу производството на слободни радикали и способноста на организмот да се спротивстави на нивните штетни ефекти. Оваа состојба претходи на оштетување на клетките што доведува до разни болести.
Се покажа дека датумите содржат антиоксиданти како каротеноиди, полифеноли, танини и стероли, а исто така содржат некои антиинфламаторни, антимикробни и антифунгални состојки.

Природно слатки

Повеќето луѓе урмите ги доживуваат како суво овошје, а кај нас тие се претежно достапни, но се јадат и како свежо, непреработено овошје, во кое природно е присутен шеќерот.
Ако одлучите да направите енергетски плочки или бомби од домашни ореви, сметајте на фактот дека нема да ви требаат дополнителни засладувачи – неколку урми исчистени од семките „ќе ја завршат работата“. Ова е особено важно за луѓето кои се склони кон дебелеење, кои веќе имаат неколку килограми прекумерна тежина и се изложени на ризик од развој на инсулинска резистенција, како и срцеви заболувања – за нив е особено важно да го почитуваат ограничениот внес на шеќер.

Тие го стимулираат варењето на храната

Три урми содржат околу 18 проценти од препорачаниот дневен внес на влакна, а влакната го поддржуваат доброто функционирање на варењето на храната. Една студија објавена во британскиот журнал за исхрана го разгледа ефектот на потрошувачката на урми врз варењето на храната.

Група целосно здрави мажи јаделе седум урми 21 ден по ред, а другиот „контролна смеса“ на јаглехидрати и шеќер. Потоа направиле пауза од 14 дена, па групите ги сменија улогите – првата јадела „контролна смеса“ од јаглехидрати и шеќер, а вторите по седум урми на ден (секако со други оброци). Додека јаделе урми, учесниците имале подобрени движења на дебелото црево, побрзо се испразниле и ја намалиле количината на состојки во столицата што можат да ги оштетат цревните клетки и да ги активираат нивните мутации.
Ако некогаш сте доживеале запек, знаете колку болка може да донесе, со пад на енергијата и сеопфатно чувство на непријатност. Урмите можат да бидат едноставно решение за стимулирање на варењето на храната.

Го регулираат шеќерот во крвта, го намалуваат холестеролот и го штитат срцето

Една студија од 2019 година опфати сто жени и мажи со дијабетес тип 2 и го испита влијанието на конзумирањето урми врз холестеролот и шеќерот во крвта. За четири месеци, некои испитаници јаделе три урми на ден, а друга група учесници во студијата воопшто не го консумирале ова овошје.

Вкупниот холестерол и „лошиот“ (ЛДЛ) холестерол се статистички значително намалени кај оние кои јаделе урми, додека нивниот гликолизиран хемоглобин (HbA1c), кој го контролира нивото на шеќер во крвта во претходните три месеци, не се променил. Истата група пријавила и подобра концентрација и зголемување на вкупниот квалитет на живот.

Нивото на шеќер во крвта и здравјето на срцето се тесно поврзани – луѓето со дијабетес тип 2 имаат двојно поголема веројатност да развијат срцеви заболувања, вклучително и срцев удар, кој често може да биде фатален.

Одлични се и за мозокот

Една студија објавена во истражувањето на нервната регенерација вели дека урмите покажуваат ветувачки терапевтски потенцијал во борбата против Алцхајмеровата болест. Причината е нивната способност да се борат против воспаленијата и оксидативниот стрес во мозокот.

Нутриционистите препорачуваат да започнете да јадете урми секој ден пред крајот на втората декада од животот со цел да ги подобрите когнитивните способности и да спречите појава на деменција во староста.

Слични содржини