Aко недела биде прогласена за неработен ден, оние кои ќе работат да земаат поголема дневница

од Берта Китинска

Супермаркетите и трговците на големо да не работат во недела, додека за малите трговци, угостителите и туристичките агенции засега нема да важи тоа. Ова е предлотот на Министерството за економија во врска со идејата за недела да биде неработен ден.

Граѓаните се со поделени мислења за тоа дали и кој треба да работи во недела.

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС јавно го искажува својот став кој всушност го бранеше пред Економско – социјалниот совет.

„КСС стои на ставот дека сегашното Законско решение само треба да се дополни и во членот 134 став 2 да стои: Ден за неделен одмор е недела. Секоја работа во недела се пресметува како прекувремена работа и се исплаќа дневница зголемена за 50 отсто. Во членот 134 да се додаде став 3: Неделното работно време не смее да се продолжува во недела и важи од понеделник до сабота”, се наведува во соопштението.

Со ваква измена сметаат дека се задоволуваат потребите на работниците, но и на бизнис секторот од причини што во Законот за работни односи, членот 117 став 5 вели дека прекувремената работа може да трае најмногу осум часа во текот на една недела и најмногу 190 часа годишно.

loading...

Слични содржини