Ако немаш среќа, а имаш 20 години, можеш да умреш од ковид-19

од Aleksandar Petrovski

Директорот на Канцеларијата на Светската здравствена организација во Србија, д-р Маријан Ивануша рече дека состојбата со коронавирусот во светот е многу сериозна и дека пандемијата е поинтензивна од кога било досега. Тој додава дека ситуацијата со зголемениот број заразени лица не е изненадувачка.

„Никогаш не рековме дека во текот на летото вирусот ќе ослабне или исчезне. Едноставно не знаевме колку ќе биде активен, но го видовме претходно во земји со тропска или суптропска клима, со повисоки температури, исто така беше релативно активен, така што не е големо изненадување “, рече д-р Ивануша.

Тој изјави дека вирусот се шири многу брзо во одредени делови на САД, во Јужна Америка и Европа, каде што првиот врв на првиот бран беше многу сериозен, така што ситуацијата се смири со итни мерки.

„Кога се опуштаа мерките, секако очекувавме влошување. Сега, го гледаме тоа влошување, не само во Србија, туку и во бројни земји ширум Европа“, рече д-р Маријан Ивануза.

Директорот на канцеларијата на СЗО во Србија посочи дека вирусот останал релативно стабилен, без оглед на фактот дека се знае дека вирусите многу брзо се менуваат, но и дека нашето однесување е важно.

„Не е ниту поблаг, ниту многу полош од порано. Тој се пренесува од личност до личност. Нашето однесување е клучно за тоа како ќе се шири вирусот. И, знаеме дека во средина каде има 95 до 99 проценти од луѓето кои се подложни на тој вирус може да се шири експлозивно ако е присутен во таа околина “, истакна д-р Ивануша.

Тој додаде дека мерките и нашето однесување се најважни во спречувањето на ширење на вирусот.

„Затоа, знаеме дека здравствениот систем како таков има одреден капацитет и ако го надминеме тој број, тогаш доаѓаме до работ на ситуацијата што видовме во некои земји дека всушност здравствениот систем веќе не бил во можност да ги прифаќа пациентите и да им даде помош што е важно. “, истакна д-р Маријан Ивануша.

Околу 20 проценти од пациентите имаат тешка форма на болеста

Тој изјави дека во просек, околу 40% од пациентите имаат поблага форма на болеста, околу 40% се умерено тешки, додека 20% од пациентите имаат тешка форма на ковид 19.

„Од тие 20 проценти на тешки форми, пет проценти се клучни. Овие се луѓе кои практично завршуваат на вентилатори“, рече д-р Ивануза.

Тој додаде дека благодарение на предупредувањата на почетокот на епидемијата, старите лица станале повнимателни, додека помладата популација е помалку претпазлива затоа што мислат дека ќе имаат поблага форма.

“Болеста може да се појави на која било возраст. Се разбира, во просек помладите луѓе имаат поблага форма на болеста, но ако има голем број на помлади лица кои се заразиле со ковид, одреден број од нив ќе имаат сериозна форма на болеста. Значи, ако немаш среќа, а имаш 20 години, можеш да умреш од ковид-19“, предупреди директорот на канцеларијата на СЗО во Србија.

Луѓето се заразни до три дена пред да развијат симптоми

Д-р Ивануша истакна дека најважно е да се спречи пренесувањето од болни на здрави луѓе и луѓето стануваат заразни еден до три дена пред да развијат симптоми.

„Значи, и покрај тоа што имате некој кој изгледа потполно здрав, тој човек веќе може да го шири вирусот и лицето останува заразно една до две недели по почетокот на симптомите, а во потешки случаи дури и подолго“, рече д-р Маријан Ивануша.

Според него, тестирањето, изолирањето и лекувањето на заразените лица е најдобриот начин за спречување на инфекцијата и тој додава дека заразените треба да ги известат контактите за да можат да ја следат нивната здравствена состојба и да бидат во карантин.

Слични содржини