АКО СЕ УШТЕ РАЗМИСЛУВАТЕ ДАЛИ ДА СЕ ВАКЦИНИРАТЕ: Еве ја разликата на симптомите на ковид помеѓу вакцинираните и невакцинираните!

од Берта Китинска

Какви  се симптомите на ковид 19  кај вакцинираните луѓе, во споредба со оние кои не се вакцинирани?

Иако вакцинацијата не заштитува целосно од инфекција, која е веќе позната, таа штити од тешки симптоми и смрт.

Ова го покажаа и податоците од  Хрватскиот институт за јавно здравје.

Симптоми кај вакцинирани

” Симптомите кај вакцинираните се многу поблаги, им тече носот, ги боли грлото, имаат мала температура. Само едно вакцинирано лице заврши на интензивна нега и почина. Тој има 90 години -старо лице, тој беше позитивен., но тој не умре од ковид, тој беше примен кај нас поради епилептичен напад. Ниту еден од нашите вакцинирани лица не почина од ковид, “истакна инфектологот д -р Бруно Барчиќ.

Тој наведува дека лицата ако се вакцинираат и се заразат со корона, тие генерално имаат поблаги симптоми, но и дека се повеќе и повеќе млади луѓе кои не се вакцинирани се лекуваат.

“Најмладите кои имаа пневмонија е родените од  ’87 година, втората во ’84 година, имаме многу од оние што се во ’70 -та година. Ниту еден од нив не е вакциниран, и тие имаат тешки клинички слики”, вели д -р Барсиќ.

Симптоми кај невакцинирани

Од Хрватскиот институт за јавно здравје велат дека најчестите симптоми кај луѓето со ковид  кои не се вакцинирани се треска, кашлица, замор, болки во мускулите, болки во грлото, дијареа, губење на вкус и / или мирис. Оние кои развиваат посериозни симптоми може да имаат проблеми со дишењето, т.е. отежнато дишење, болка или притисок во градите.Некои луѓе заразени со вирусот САРС-КоВ-2, додаваат тие, можат да бидат асимптоматски а сепак, како и оние со симптоми, тие можат да бидат извор на инфекција за луѓето во близок контакт.

„Вакцините против ковид -19 се ефикасни во превенција на болести, особено тешките форми на болеста кои можат да завршат со хоспитализација или смрт. Врз основа на моментално достапните податоци, доколку целосно вакцинирани лица се инфицираат и развијат симптоми, клиничката слика е генерално поблага отколку кај невакцинираните поединци. Тоа значи дека вакцинираните луѓе се со помала веројатност да бидат хоспитализирани или да умрат отколку луѓето кои не се вакцинирани “, објаснуваат од Хрватскиот институт за јавно здравје.

Слични содржини