Ако заспиете пред телевизор, ќе бидете поуморни, тврди истражување

од Vladimir Zorba

ПОСЛЕ долг и напорен ден, многу луѓе сакаат да се „скупчат“ пред ТВ и постепено да заспиваат. Има и многу кои воопшто не можат да заспијат без ТВ. Научниците укажале на штетноста на ваквите навики, пишува The Daily Mail.

Човечкиот мозок ги следи непознатите звуци и гласови додека спиеме за да остане внимателен на потенцијалните закани, според една нова студија. Истражувачите во Австрија ги проучувале спијачите и ја мереле нивната мозочна активност како одговор на познати и непознати гласови.

Слушањето на непознати гласови во сон предизвикало човечкиот мозок да се вклучи во слушањето на тие гласови за време на делот од спиењето без брзи движења на очите (NREM), првата фаза од спиењето. Сепак, истражувачите не го забележале истиот ефект за време на RЕМ, најдлабоката фаза на спиење, веројатно поради промените во микроструктурата во мозокот, велат тие.

Иако нашите очи се затворени, мозокот продолжува да ја следи околината додека спиеме, балансирајќи ја потребата за заштита на спиењето со потребата да се разбудиме. Еден начин да се постигне ова е селективно да се одговори на непознати гласови наместо на познати, велат експертите.

Тоа може да се објасни со долгиот процес на човековата еволуција и потребата за брзо будење на потенцијална опасност, која се карактеризира со помалку познати звучни знаци.

Севкупно, студијата сугерира дека непознатите гласови – како оние што доаѓаат од ТВ – го спречуваат мирниот ноќен сон, бидејќи мозокот е на поголема будност. Студијата беше предводена од истражувачи од Универзитетот во Салцбург и објавена во списанието JNeurosci.

„Нашите наоди ги истакнуваат разликите во одговорите на мозокот на аудитивни дразби врз основа на нивната важност за оној што спие“, вели тимот во својот труд. „Резултатите сугерираат дека нејасноста на гласот е моќен промотор на мозочните одговори за време на фазата NREM на спиењето“.

Слични содржини