Албанија ги укинува царините за стоки од Македонија и Србија

од Nikola Popovski

Албанската влада одлучи да ги укине царинските тарифи за стоки што минуваат низ албанските гранични премини со потекло од централна Србија, Косово и Северна Македонија.

Одлуката дојде како последица на решителноста на земјата во иницијативата „Отворен Балкан“ и помошта што членовите на иницијативата мора да си ја пружат меѓусебно во кризата на високите цени.

Иако Косово не е дел од оваа иницијатива, Министерството за финансии во Тирана одлучило за нејзино вклучување врз основа на договорот за меѓусебно отстранување на царинските бариери, јавуваат медиумите во Тирана.

Надоместоците за паркирање возила, штанцување или штанцување стоки и нивно мерење повеќе нема да се наплаќаат.

Сегашните давачки се шест евра за паркирање, седум евра за вагање и 50 центи за поставување наплатна рампа.

За камион што минува стока преку албанските гранични премини, трошоците ќе бидат за околу 14 евра помалку од претходно.

Медиумите во Тирана наведуваат дека Албанија во првите пет месеци од годинава на косовскиот пазар извезла стока во вредност од 132 милиони евра, 100 милиони во централна Србија и 62 милиони во Северна Македонија.

Слични содржини