Албанија на трето место во Европа по барања за азил за деца

од Vladimir Zorba

Иако пандемијата ги ограничи патувањата, повеќе од 2.000 барања за азил се поднесени за деца од Албанија во некои земји на Европската унија и Швајцарија.

Во најновиот извештај на Европското биро за статистика се наведува дека од вкупниот број барања за азил за деца, 12 проценти се од Албанија. На прво место е Турција со 24 проценти, а потоа Русија со 23 проценти.

Пропорционално на населението во овие земји, Албанија е на прво место.

Молдавија е на четвртото место со 10 проценти, следена од Србија со 8 проценти.

Франција најчесто се наведува во барањата за деца од Албанија.

Според податоците на Евростат, во 2020 година, од Албанија се поднесени 2.125 барања за земјите на ЕУ и Швајцарија, а 83% од барањата се однесуваат на деца под 14-годишна возраст.

Во споредба со претходната година, побарувањата се намалени трипати, а тоа се должи на пандемијата.

Слични содржини