Алцхајмерова деменција: До каде стигнавме и што не чека како општество?

од desk4

Според научните проценки, светот го очекува епидемија на деменција, а се уште нема лек за Алцхајмерова болест.

Глобалното стареење на населението и се поголемиот  број на луѓе кои страдаат од некој вид деменција, ги погодуваат нивните семејства и здравствените системи ширум светот. И поради продолжувањето на човечкиот живот, според научните проценки, во блиска иднина не чека епидемија на деменција. Според Светската здравствена организација, 47,5 милиони луѓе во светот имаат некаква форма на деменција, а се проценува дека има 6,4 милиони луѓе со такви болести во Европската унија, и дека до 2050 година бројот во светот може да се зголеми на повеќе од 115 милиони заболени.

Најчестата форма на деменција, која учествува со 70 проценти од сите деменции, е Алцхајмерова болест – прогресивна невродегенеративна болест на централниот нервен систем. Невообичаени протеини (амилоид и тау протеини) се акумулираат во мозокот на пациентите, уништувајќи го мозокот со мешање во преносот помеѓу невроните, и како резултат на деградација на мозочните клетки, физичките, менталните и психолошките функции се губат, во зависност од тоа кој дел од стсруктурата на мозокот е засегната.

Симптомите на болеста започнуваат постепено, а првиот и најизразен симптом е губење на меморијата, по што менталното и физичкото влошување продолжува и лицето станува целосно нефункционално и неспособно, станува зависно од грижата и помошта на другите луѓе.

10 најчести симптоми на Алцхајмерова болест

1. Пореметувањето на меморијата се развива постепено, а настаните што се случиле неодамна се заборавени.

2. Тешкотии во извршувањето на секојдневните активности како што се одржување лична хигиена, тешкотии при движење низ станот или на улица, продавница, постојано губење на работи – клучеви и слично.

3. Тешкотии во зборување, читање и пишување: заборавање на зборовите во секојдневниот говор, замена на истите зборови со некои слични зборови, неразбирлив говор, бесмислен, повторување на истите фрази.

4. Губење на просторна и временска ориентација: не може да се сети кој месец, ден или година, која сезона, не се движи на претходно познати места.

5. Погрешни проценки и одлуки: не ја разликува вредноста на парите, се облекува несоодветно во однос на годишните времиња.

6. Нарушување на апстрактното размислување: неспособност да се пополни формулар, неразбирање на термините „роденден“, „љубов“, „правда“.

7. Често губење работи, оставајќи ги работите на необични места, честопати бараат работи во вашиот џеб.

8. Промени во расположението и однесувањето: ненадејна промена од немир, нервоза и лутина до преголема смиреност и незаинтересираност за она што се случува околу вас, неразумна тага и плачење со промена на доброто расположение и смеа.

9. Промена на личноста: прекумерно сомневање, обвинување на околината за крадење пари, отуѓување работи, страв од присуство на други луѓе што не ги препознава.

10. Губење на концентрација и интерес за општествени активности, целосна незаинтересираност, се чувствува напуштено, осамено и исплашено.

Во раната фаза оваа болест може да се меша со типично „сенилно“ заборавање, затоа треба да се внимава бидејќи раното препознавање на симптомите и дијагнозата на Алцхајмеровата болест е од најголема важност. Постојат разлики помеѓу симптомите што ја покажуваат оваа болест и симптомите кои не мора да покажуваат дека тоа е токму оваа болест, специјалистите за Алцхајмерова болест.

Знаци кои укажуваат на болеста се: погрешни проценки и лош заклучок, неспособност за управување со пари, губење време – неспособност да се одреди датумот и сезоната, тешкотии во одржувањето на комуникацијата и збунување на нештата и неможноста да се потсетиме на претходните настани за да ги пронајдеме.

Овие знаци не мора да укажуваат дека ова е болест: повремени погрешни одлуки, заборавање да се подмират одредени сметки, заборавање и сеќавање на тековниот датум, повремени тешкотии во одржувањето на комуникацијата, губење работи од време на време.

МР на мозокот – неврорадиолошки метод во третманот на Алцхајмерова деменција

Кај приближно 85% од пациентите со Алцхајмерова болест, деталната историја и стандардниот невролошки преглед овозможуваат да се направи точна дијагноза.

„Во дијагнозата на Алцхајмерова деменција (АД) со структурни методи на невровизуелизација (сликање на мозокот) потребно е да се исклучат патолошките промени што би можеле да резултираат со когнитивно оштетување, на пр. тумор или васкуларни промени (васкуларна деменција) и покажуваат специфични форми на атрофија на мозочното ткиво што, заедно со клиничката слика и резултатите од психолошките тестирања кај пациенти кои покажуваат когнитивно оштетување, може да укаже на оваа форма на деменција, велат специјалистите за радиологија и неврологија.

Иако КТ на мозокот може да покаже карактеристични форми на кортикална атрофија (губење на волуменот на мозочното ткиво), МНР на мозокот е почувствителна како радиолошка метода. Затоа, МР на мозокот е неврорадиолошки метод на избор во третманот на Алцхајмерова деменција. Главната улога на МР мозокот во дијагнозата на Алцхајмеровата деменција е да се процени загубата на обемот на мозочното ткиво што влијае на типичните делови на мозокот , што за жал обично не го прави е видлива во почетокот на почетокот на болеста. Губењето на волуменот на мозокот типично за АД влијае на медијалниот дел од средниот темпорален лобус и сивата материја на темпоропариеталниот дел од мозокот.

Раната дијагноза на болеста вклучува рано препознавање на симптомите што може да укажуваат на појава на Алцхајмерова болест, рано упатување на лекар, соодветна здравствена заштита и грижа животната средина и општеството се неопходни за да се подобри квалитетот на животот на пациентот, нивните семејства и старателите.

Лекови против деменција кои можат да го забават развојот на болеста.

Третата важна цел е да се воспостави координиран систем за поддршка за пациентите, нивните семејства и негуватели со цел да се подигне квалитетот на третманот и грижата.

По дијагнозата на синдром на деменција, пациентите може да очекуваат бавно слабеење на сите когнитивни функции. Сепак, употребата на лекови достапни на пазарот, првенствено мемантин и донепезил, е докажана како дополнителна, потребна соодветна грижа дома, како и во тешки форми и во институции кои се занимаваат со такви пациенти. За жал, прогнозата е лоша, но најновите лекови, како што се одредени кои дејствуваат врз причината за болеста, или Бета амилоид , дава надеж дека во иднина болеста ќе може да запре, па дури и да врати некои когнитивни функции “, велат специјалистите за неврологија и психоаналитичарите. Така, лек за самата болест се уште не постои, и користењето на постоечката терапија ја забавува прогресијата на болеста, но најновите вести доаѓаат од САД. Имено, на 7 јуни оваа година, Американската администрација за храна и лекови (ФДА) го одобри лекот Aduhelm (Aducanumab) од фармацевтската компанија Биоген за лекување на Алцхајмерова болест. „Тоа е првиот лек за Алцхајмерова болест одобрен по 2003 година. Во исто време, ова е првиот лек кој ја таргетира причината за болеста (присуство на бета-амилоидна плоча во мозокот), а не само симптомите на болеста “, објасни ФДА.

Слични содржини