Амазон ја поддржа легализацијата на марихуаната, вработените без тестови

од Nikola Popovski

Американскиот дигитален концерн „Амазон“ го поддржува нацрт-законот за легализација на канабисот на федерално ниво во САД и најавува укинување на тестирањето марихуана за кандидати за одредени работни места.

Иако многу држави во САД ја легализираа употребата на марихуана, работодавците досега генерално одбиваа соработка со индустријата, бидејќи канабисот сè уште е класифицирана супстанција (има голем потенцијал за злоупотреба) на федерално ниво.

„Во минатото, како и многу работодавци, ги дисквалификувавме луѓето да работат за Амазон, доколку се тестираат позитивни на марихуана. Сепак, со оглед на тоа како се движат државните закони низ САД, ние го променивме правецот“, соопшти компанијата, а објавија деловните портали.

Веќе е покрената постапка против „Амазон“, во која се тврди дека компанијата го крши законот во Њујорк со тестирање на кандидати за вработување во локални објекти за продажба на марихуана.

Компанијата не дозволува продажба на марихуана на својата платформа.

Во САД, сè повеќе сојузни држави ја легализираат марихуаната за бесплатна употреба.

Слични содржини