Американци направија путер од CO2, тврдат дека има ист вкус како вистинскиот

од Vladimir Zorba
18 прегледи

Калифорнискиот стартап „Savor“ креираше путер направен од CO2 за кој тврдат дека има вкус подеднакво како и традиционалниот путер, освен што не бара животни да го произведуваат.

Савор, со поддршка на милијардерот Бил Гејтс, експериментираше со создавање алтернативи од растителна основа за сладолед, сирење и млеко, користејќи термохемиски процес кој овозможува градење на молекули на маснотии, создавање синџири на јаглерод диоксид, водород и кислород, и сега најавија алтернатива на путер од растително потекло.

Намалувањето на потрошувачката на месо и млечни производи е еден од клучните начини на кои човештвото може да го намали влијанието врз животната средина, бидејќи сточарството е значаен извор на стакленички гасови, а „Savor“ вели дека нивните производи ќе имаат значително помал јаглероден отпечаток од оние од животинско потекло.

Нивниот официјален сајт исто така го опишува целиот процес – тие започнуваат со јаглерод диоксид и користат малку топлина и водород за да формираат синџири, кои потоа се мешаат со кислородот од воздухот за да се направат масти и масла. „Така се збогатуваме, прекрасни состојки без животинско страдање, плантажи со палми или опасни хемикалии. Сето тоа на најефикасен начин, што најмалку ја загадува животната средина“, пишува тој.

Кетлин Александар, извршниот директор на „Savor“, рече дека моментално се во предкомерцијална фаза и работат на регулаторно одобрување за да го продадат својот путер, кој очекуваат да го лансираат следната година.

Месните и млечните алтернативи стануваат сè попопуларни во последниве години, но некои не се во однос на вкусот, но „Savor“ вели дека нивниот путер има вкус сличен на традиционалниот путер. Останува да видиме дали ќе наиде на одобрување од јавноста кога и дали ќе излезе во продажба.

Слични содржини