Американската пилула против Ковид-19 доаѓа во Европа: Франција нарача 50.000 кутии

од Nikola Popovski

ФРАНЦИЈА нарача 50.000 кутии таблети против Ковид-19 од американската лабораторија на Мерк, изјави денеска Оливие Веран, францускиот министер за здравство додека европските здравствени власти го истражуваат лекот, кој може да биде клучен во борбата против епидемијата.

„50.000 кутии од овој лек ќе бидат испорачани во Франција кон крајот на ноември или почетокот на декември, штом лекот излезе од производство“, рече Веран на сослушувањето во Сенатот.

Мерк, кој надвор од Северна Америка го нарекуваат MSD за да се разликува од истоимената германска компанија, на почетокот на октомври ги објави добрите резултати што ги покажа овој антивирусен лек.

Лабораторија: Лекот го преполовува ризикот од хоспитализација

Американската лабораторија, која го тестирала лекот на речиси 800 пациенти, но сепак ќе објави детали за него, посочува дека молнупиравир го преполовува ризикот од хоспитализација доколку се земе во рана фаза на болеста.

Групата побара одобрение за лекот од американските и европските здравствени власти, а последните во понеделникот известија дека започнуваат забрзана постапка.

Сепак, Веран потсети дека лекот нема да биде единствениот одговор на епидемијата, стремејќи се кон важноста на вакцинацијата против Ковид-19.

Цена: 700 долари по кутија

Цената на лекот во принцип ќе биде висока. Веран не ја откри вредноста на нарачката, но ако се знае дека САД нарачале 1,7 милиони кутии за 1,2 милијарди долари оваа година, тоа би било околу 700 долари по кутија.

„Вакцинирањето, плус антивирусни лекови, плус моноклонални антитела, е еднакво на значително помал здравствен ризик“, истакна тој.

Овој комплет исто така „ќе не заштити од епидемискиот бран на новата верзија на вирусот за која сè уште не се знае колкава штета предизвикува“, заклучи тој.

Слични содржини