Американски верски фанатици прават „поништување“ на абортусот по светот

Лекарите ширум светот, со поддршка на американски активисти од христијанско десништво, спроведуваат нова и потенцијално опасна терапија за „пресврт на абортус“, односно ефект на апчиња за абортус што може да ја прекине бременоста во рана фаза.

Онаму каде што нема лекари кои сакаат да препишат таканаречена терапија, христијанските фундаменталисти им даваат упатства на бремените жени како самостојно да го откажат абортусот.

Ова откритие го направија истражувачките новинари на светскиот портал со британското седиште „ОпенДемократија“, кои објавија напис за тоа.

Новинарите ја нарекоа „жешката линија“ на американската ултраконзервативна организација „Срцево чукање интернационал“, која се противи на абортусот, и која за таа цел воспостави мрежа на „центри за кризна бременост“, со повеќе од 2.000 филијали во повеќе од 50 земји во свет. Иако изгледаат како редовни центри за помош и советување на бремени жени, вклучувајќи ги и оние кои сакаат да ја прекинат бременоста, тие всушност ги обесхрабруваат бремените жени да абортираат, без оглед на околностите, но и од таблетите за ден потоа и таблетите за контрацепција лекови.

Страница каде на бремените жени им се нуди совет како да „откажат“ абортус

Меѓутоа, неодамна, тие отидоа чекор подалеку и започнаа да ја нудат споменатата, медицински неиспитана и потенцијално многу опасна терапија за абортус. За таа цел, тие започнаа посебна страница „AbortionPillReversal.com“, каде што им ги нудат своите услуги на бремени жени кои ја земаа „првата (од двете) дози на таблетите за абортус (Mifeprex или RU-485)“ и сега „жалат за нивната одлука и би сакала да го поништи дејството на таблетите за абортус “. За таа цел, има телефонски број за помош, кој е активен 24 часа на ден, како и разговор преку Интернет.

На новинарите кои се претставија во низа повици и разговори како бремени жени од различни земји во светот заинтересирани за советување и помош, овие христијански активисти, во зависност од земјата од каде се јавија, рекоа дека можат да ги поврзат со локални лекари кои се подготвени да препише таканаречена терапија за „откажување“ од абортус, по телефон или е-пошта.

Новинарите беа поврзани со локални лекари кои беа подготвени да ги препишат во дури 12 земји, од четири континенти, од каде повикаа: Ерменија, Канада, Италија, Литванија, Мексико, Португалија, Романија, Јужна Африка, Шпанија, Велика Британија ., Украина и Уругвај.

Истражувањата во САД прекинаа поради внатрешно крварење по терапијата

Медицинските истражувања за оваа терапија започнаа во 2019 година во САД, но беа запрени откако некои од учесниците беа хоспитализирани поради сериозно внатрешно крварење. Шефот на истражувањето рече дека истражувањето е запрено затоа што „не било безбедно за жените да бидат изложени на таа терапија“.

Американското здружение за акушерство и гинекологија ја нарече и опасна за здравјето на жените постапката за откажување на абортусите.

Интересно е што само во Србија и Чиле, локалните медицински контакти, со кои американски активисти ги поврзаа новинарите, одбија да им помогнат со оваа терапија, објаснувајќи им дека е недокажана и потенцијално небезбедна. Локална невладина организација во Србија им изјави на новинарите дека терапијата не е законски регулирана.

Бројни политичари и активисти за женски права упатени од ОпенДемократија со ова откритие ја осудија оваа ултра-конзервативна иницијатива и повикаа на акција за борба против истата.

„Активистите за абортус не треба да ги користат жените како заморчиња“

Мина Барлинг, директор за надворешни работи на Меѓународната федерација за планирано родителство (IPPF), го нарече „уште еден грозоморен пример за тоа колку е добро финансирано и радикализирано ова движење против жени“ и дел од „растечката глобална закана по здравјето на жените, достоинство и животи “.

„Клучно е владите да сторат повеќе за регулирање и ограничување на ширењето на ваквите иницијативи“, заклучи Барлинг.

“Шокиран сум што ова се случува во Велика Британија. Активистите за абортус не треба да ги експлоатираат жените како заморчиња. Оваа линија за помош треба веднаш да се затвори”, коментира британската лабуристичка пратеничка Надја Витом.

Д-р Маргит Ендлер, гинеколог и акушер, истражувач и професор на Универзитетот во Кејп Таун, предупреди дека проблемот е во тоа што тука нема докази дека тој („откажувајќи“ абортус) работи, а на жените да им кажувате дека постапуваат е погрешно и погрешно ”

„Иако немаме конкретни информации на оваа тема, СЗО ја повторува својата посветеност на здравствените пристапи базирани на докази, вклучително и безбедни услуги за абортус кои ги почитуваат правата на жените на глобално ниво. СЗО објави клинички упатства за безбеден абортус, засновани на најновите достапни докази , истакнувајќи ги препорачаните клинички процедури за здравствените работници “, коментира Светската здравствена организација.

Меѓународно срцево отчукување: Повеќе од 2.000 жени ги спасиле своите деца со нашиот метод

На прашањето за неговата практика, самиот Heartbeat International одговори: „Откажувањето на апчиња за абортус (АПР) е иновативна примена на терапијата тестирана на време одобрена од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) и се користи со децении за да се спречат несакани абортуси и предвремени повеќе од 2.000 жени успешно го запреа абортусот и ги спасија своите деца преку АПР, интервенција за спасување живот “.

Со оглед на тоа што „ОпенДемократија“ веќе напиша во претходниот извештај за оваа организација, објавен во февруари минатата година, предметните центри презентираат невистинити и погрешни податоци на бремените жени за нивните репродуктивни и здравствени способности, што потоа го предупредија пратениците и здравствените експерти На ЕУ.

Во својата деветмесечна истрага на пет континенти, порталот откри дека на жените им биле дадени лажни информации дека абортусот го зголемува ризикот од карцином, дека здравствените институции ќе одбијат да ги лекуваат за медицински компликации по абортусот, или дека за пристап до абортус е потребна согласност на партнер.

Слични содржини