АНАЛИЗА на дебатната стратегија на Трамп и Бајден: Кој победи?

од Stefanija Kuzmanovska

Во вчерашната телевизиска дебата помеѓу поранешниот потпретседател на САД, Џо Бајден и актуелниот американски претседател Доналд Трамп, победата во дебатата за двајцата кандидати претставува сосема различни цели. Додека целта на Бајден беше да остане стабилен и да не ја изгуби поддршката која веќе ја има, целта на Трамп беше да го дискредитира својот противник пред огромната публика и да преземе дел од неговите гласачи. Во согласност со овие различни цели, двајцата кандидати беа дефинирани од различни стратегии, од кои едната се покажа како поуспешна, пренесе „Нова.рс“.

Дебатната стратегија на Бајден

Како кандидат со постојано водство во анкетите, Бајден влезе во дебатата со цел да не ја изгуби поддршката. Иако раководството на национално ниво може да биде охрабрувачко за него, предноста во анкетите во клучните колебливи држави не е премногу голема. Соодветно на тоа, се очекуваше тимот на демократскиот кандидат да се определи за помалку ризична стратегија.

Оваа стратегија се засноваше на докажување дека Бајден е стабилен и прибран, односно дека тој не е „ментално неспособен“, како што републиканците го претставуваа за време на кампањата. Тој ги темелеше своите излагања на општо прифатените пораки, со задолжителен и повторувачки акцент на неуспесите на Трамп во врска со кризата со КОВИД-19, која беше забележано во анкетите како слаба точка на Трамп. Генерално, неговиот настап се карактеризираше со одбранбен став, со повремени контранапади и периодични навреди.

Централната порака на Бајден беше дека претседателот на САД потфрли во прашањето за кризата КОВИД-19 и дека ја подели земјата со својата поларизирачка реторика и дека не заслужува втор мандат. Во своите излагања, тој честопати им се обраќаше на гласачите со директен поглед на камерата, игнорирајќи го Трамп.

Дебатната стратегија на Трамп

Од моментот кога кандидатурата на Бајден на чело на Демократската партија стана сигурна, една од главните линии на напад на републиканците врз него беше поврзана со „менталната способност“. Доналд Трамп и неговите сопартијци во континуитет го претставуваа Бајден како „исцрпен“, „дементен“ и „неспособен да поврзе реченица“. Овие тврдења беа придружени со разни сатирични снимки и компилации од гафовите на Бајден и негови моменти на конфузија. Во согласност со оваа стратегија, една од целите на Трамп беше да го докаже тоа во дебатата и да го потврди својот наратив дека Бајден е ментално неспособен за претседател.

Исто така, дефинирањето на противникот како ментално неспособен беше придружено и со заплашување на гласачите дека неговиот противник е толку слаб што ќе биде еден вид „тројански коњ за радикалната левица“.

Во пракса, ова значеше напад врз Бајден и постојано упаѓање во збор, со цел да се дестабилизира и збуни неговиот противник и да ја докаже неговата основна теза. Извесната калкулација е дека со овој потег би создал сомнеж кај голем број гласачи, особено кај сè уште неодлучното малцинство, дека Бајден навистина е ментално неспособен. Овие упади и дофрлувања беа придружени и со лични навреди, како и со кршење на правилата за дебата. Во суштина, синоќешниот настап на Трамп може да се опише како многу агресивен и исмејувачки.

Кој е победник во дебатата?

Поради агресивната и валкана природа на оваа дебата, самиот настан базиран на првите анкети на публиката, изгледаше многу непрегледно. Политичките прашања и програми беа преплавени со лични напади и постојани упади и паралелни разговори преку излагањата на противниците. Од таа причина, тешко е да се дефинира победник во сферата на политичката содржина, односно специфичната содржина на програмата.

Меѓутоа, кога ќе го погледнете целокупниот ефект и пораката на целиот настан, самиот настан претставува победа за Џо Бајден. Со стабилен настап во дебатата во траење од 90 минути, тој ја сруши карикатуралната слика за себе си како дементен старец која ја претставија Трамп и републиканците. Трамп не успеа да го дестабилизира својот противник со напади и упади во збор, а со тоа го потроши времето да аргументира зошто Американците треба да му дадат уште една шанса на 3 ноември, по хаотичната ситуација предизвикана од КОВИД-19 и расните немири.

Овој исход може да се потврди и со првите анкети на гледачите на дебатата од страна на Си-Би-Ес и Си-Ен-Ен, во кои неколку гласачи навеле дека Бајден е подобар, како и обложувалниците кои ги зголемија шансите на Бајден за уште 3 отсто по дебатата. Од таа причина, во првиот судир, стратегијата на Бајден се покажа како поиздржана од стратегијата на Трамп.

loading...

Слични содржини