Ангелов: Моето враќање во С.Македонија зависи од бугарските институции, мора да се врати довербата што беше изгубена

од Vladimir Zorba

Обвинителството во Охрид соопшти дека Христијан Пендиков бил нападнат од омраза. Потоа беше посетата на министерот за надворешни работи Бујар Османи во болницата – па се движиме по овие работи, изјави амбасадорот на Бугарија во Република Северна Македонија, Ангел Ангелов за БНТ .

„Гледам дека обвинителството еволуирало и сега се зборува дека се уште се нејасни мотивите за кривичното дело. Ја чекаме вистинската истрага од обвинителството и потоа го чекаме судот“, додаде Ангелов.

Според него, овој случај го прател секакви шпекулации – дека Кристијан бил дилер на дрога, дека е тепачка меѓу различни дилери и слично, а во исто време тој си заминал од РСМ со својот странски пасош, бидејќи нема обвинение против него, за одземање на пасошот. Тој на крајот на декември поднел барање за добивање бугарско државјанство, кон кое е приложено уверение за неосудуваност издадено од судот во Охрид.

Во моментов Кристијан е стабилен по операцијата, рече и Ангелов, но долго време нема да може да консумира цврста храна.

„Од летото радикалниот говор против Бугарите во РСМ почна да ескалира, а ние неколкупати се обидовме да го адресираме до властите во Скопје, за да преземат некакви мерки“, посочи амбасадорот.

„Овој радикален говор, особено на социјалните мрежи, доведе и до нападот со камења врз клубот „Цар Борис Трети“ во Охрид, потоа до пукањето кон клубот и кулминираше со овој физички напад врз Кристијан“, додаде тој.

„Моето враќање во РСМ ќе биде оценето од надлежните институции во Бугарија. Мора да се врати довербата што беше изгубена“, додаде Ангелов.

Слични содржини