Анкета: Поддршката за прв пат падна под 50 отсто, сѐ помалку Руси ја оправдуваат инвазијата

од Nikola Popovski

Во Русија беше спроведено истражување за одлуките на претседателот Владимир Путин.

Спроведена е од 29 септември до 1 октомври, во неа учествувале 1.610 испитаници, додека статистичката грешка е околу 2,5 отсто.

Повеќе од 60 отсто од испитаниците ја поддржуваат мобилизацијата

Се покажа дека 64 отсто од испитаниците ја поддржуваат одлуката за делумна мобилизација. Мобилизацијата ја поддржале 56 отсто од испитаниците на возраст од 18 до 26 години, додека поддршката кај оние над 44 години е поголема од 70 отсто.

Меѓу аргументите за мобилизација, испитаниците најчесто ја наведуваат потребата од одбрана на татковината (56 проценти), потребата армијата да има повеќе персонал (22 проценти) и потребата од побрзо завршување на специјалната воена операција ( 22 проценти). проценти) и доверба во одлуките на шефот на државата (10 проценти). Како контрааргумент, најчеста била тезата дека професионалните војници треба да се борат (67 отсто), пишува Комерсант.

Само 11 отсто од испитаниците сметаат дека не се предмет на мобилизација

Откри дека повеќе од 60 отсто од анкетираните мажи биле уверени дека ќе се појават во воената канцеларија откако ќе добијат повик, а други 15 отсто ја навеле таа можност како најверојатна. Само 11 отсто од нив сметаат дека не се подложни на мобилизација, а уште помал број, четири отсто од нив, имаат намера да го игнорираат повикот или да ја напуштат државата, пишува хрватски „Индекс“.

15 отсто од нив тврдат дека во нивната околина има луѓе кои веќе ја напуштиле државата или имаат намера да го сторат тоа, што е за пет отсто повеќе од март годинава. Повеќето од оние што заминуваат или планираат да заминат се на возраст под 34 години.

Сѐ помалку Руси ја поддржуваат инвазијата

Споредено со јули, бројот на оние кои се залагаат за продолжување на таканаречената „специјална воена операција“ е намален за шест отсто и сега изнесува 46 отсто, што е првпат да падне под 50 отсто.

Приклучувањето на Доњецката Народна Република, Луганската Народна Република, Запорожје и Керсонската област кон Русија го поддржуваат 77 отсто од испитаниците, а само 16 отсто од испитаниците се против ваквата одлука.

Слични содржини