Антички гробници и работилници за мумификација откопани во Египет

од desk4

Антички гробници и работилници кои се користат за мумификација се откриени во близина на египетскиот главен град Каиро.

Работилниците биле користени за мумификација на луѓето и светите животни и датираат од пред 2.400 години.

Во работилниците се пронајдени глинени садови, ритуални садови и други предмети кои очигледно се користеле при мумификација, изјави Мостафа Вазири, генерален секретар на египетскиот Врховен совет за антиквитети.

Просторите се откриени во распространетата некропола Сакара, која е дел од античкиот главен град на Египет Мемфис, место за светско наследство на УНЕСКО.

Тие датираат од 30-та фараонска династија (380 п.н.е. до 343 п.н.е.) и периодот на Птоломеј (305 п.н.е. до 30 п.н.е.), рече Вазири.

Според Сабри Фараг, раководител на археолошкиот локалитет Сакара, гробниците биле за висок функционер од Старото кралство на древниот Египет и свештеник од Новото Кралство.

Гробниците на Старото Кралство биле насликани со имињата на мртвите и нивните сопруги, додека алабастерски статуи на сопствениците на гробниците биле пронајдени во гробниците на Новото Кралство.

Слични содржини