Актуелно
Почетна / Магазин / Наука и технологии / Апликација симулира нуклеарна војна и крај на светот (ВИДЕО)

Апликација симулира нуклеарна војна и крај на светот (ВИДЕО)

Прва од ваков вид научна апликација симулира нуклеарна војна и крај на светот. Играчите можат да развијат веродостојни сценарија и да ги анализираат последиците.

Има многу воени игри, но никоја од нив не разгледува сценарио на тотално уништување на планетата, крајот на светот. Симулаторот за нуклеарна војна (NWS) го прави токму тоа. Апликацијата ја изработува инженерот Иван Степанов, кој живее и работи во Германија, а се очекува да биде објавена во 2020 година.

„Ова е реална интерактивна симулација и визуелизација на нуклеарните конфликти со фокус на последици. Технички, ова не е игра, бидејќи не постои цел или награда за играчот кој ги уништува сите други. Ова е „интерактивен песочник“ во кој можете слободно да моделирате и да играте сценарио на секој евентуален конфликт“, вели Степанов.

Апликацијата содржи симулации на чад од градовите што горат, човечки смртни случаи, зрачење и гладување. Играчите можат да зумираат и да гледаат што се случува од орбитата или додека се на улица во родниот град, веднаш до експлозијата.

NWS е дизајниран да ги едуцира луѓето со тоа што ќе им ги покаже сите ужаси од нуклеарната војна. Корисниците можат да симулираат полноправно нуклеарно војување, да развијат боеви глави, да лансираат нуклеарни ракети и да го проучуваат влијанието на сето ова на планетата со помош на мапи во стилот на Google.

Ако некогаш сте се запрашале колку милиони ќе умрат како резултат на нуклеарна војна меѓу Русија и Соединетите држави, или како ќе изгледа картата за зрачење на светот ако Велика Британија ги лансира своите подморнички нуклеарни ракети во Москва, тогаш NWS ќе даде сеопфатен одговор, пишува руската веб-страница Popmesh.

Степанов сака да запомниме колку е страшно нуклеарното оружје.

„Целта на овој проект е да се создаде интерактивна алатка што можеме да ја искористиме за да се визуелизираат големи нуклеарни конфликти и да се направи што е можно пореално да се подигне свеста за опасностите од нуклеарното оружје за нашето општество“, вели тој.

loading...