Арапските земји ги проширија санцкиите поради спорот со Доха

од Vladimir Zorba

Група арапски земји стави 12 организации и 59 поединци на листа на санкции поради наводната поддршка на тероризмот и поврзаноста со Катар.

Одлуката за санкциите, која е соопштена утринава во Ријад, дополнително го изолира Катар, кој е обвинет за тероризам и врски со Иран, регионалниот ривал на Саудиска Арабија.

Спорот со Катар го водат Бахреин, Египет, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

Во заедничкото соопштение се наведува дека поединците и организациите од црна листа се „во служба на сомнителната политичка програма на Катар“.

Катарската влада ги отфрли ваквите обвиненија, тврдејќи дека последното соопштение „уште еднаш ги потврди неоснованите обвиненија“ на четирите арапски земји, кои во понеделникот ги прекинаа дипломатските односи со Доха.

Слични содржини