Арктикот се загрева четири пати побрзо од остатокот на Земјата

од Nikola Popovski

Глобалното затоплување предизвикано од климатските промени го погоди Арктикот многу позначајно отколку што се мислеше, велат финските научници.

Според новото истражување на научниците од Финскиот метеоролошки институт во Хелсинки, арктичкиот регион се загреал речиси четири пати побрзо од глобалниот просек во последните 43 години.

Некои области на Арктичкиот Океан се загреале седум пати побрзо од планетата како целина. Климатските модели досега го прецениле ефектот на таканареченото поларно засилување, според научникот Мики Рантанен.

Минатите студии покажаа дека Арктикот се загрева двојно побрзо од другите области, додека работната група на Арктичкиот совет со седиште во Тромсо, Норвешка, во март 2021 година објави дека зголемувањето на просечната температура на Арктикот помеѓу 1971 и 2019 година изнесува 3,1 степени. Целзиусови, и околу три пати повеќе од глобалниот просек.

Финските научници ги припишуваат повисоките бројки на силното и постојано затоплување на Арктикот, но и на дефиницијата за Арктикот – целата област која се наоѓа во арктичкиот круг и на фактот дека тие собирале податоци од 1979 година – годината кога подетални сателитски снимки стана достапни.

Според научниците, обемот на поларното засилување е последица на климатските промени предизвикани од човековата активност, како и природните долгорочни климатски флуктуации. Двата фактори силно зајакнаа во текот на изминатите 43 години, велат тие.

Слични содржини