Aston Martin Virage Coupe е единствениот постоечки примерок во светот

од Vladimir Zorba

Aston Martin Virage Coupe за многумина веројатно е сосема непознато, а тоа воопшто не е изненадување бидејќи е единствениот примерок што постои.

Virage Coupe е произведен во 1986 година, а својот живот го започнал како „тест мазга“ за Virage, духовниот претходник на моделот Vantage на Aston Martin.

Наречен DP (Development Project) 2034 година, автомобилот е прототип со две врати базиран на моделот Aston Martin Lagonda. Каросеријата на овој модел беше намалена за да му даде дизајн со две врати сличен на класичните автомобили како Ferrari 400. Астон Мартин го вгради прототипот со 5,3 литарски V8 мотор и го спои со петстепен мануелен менувач ZF во октомври 1986 година .

По дебито на моделот Virage три години подоцна, DB2034 беше „пензиониран“, но еден ентузијаст и колекционер му даде втор живот и го претвори во патен автомобил со целосни спецификации на почетокот на 1990-тите.

Серискиот Virage беше одговорот на Aston Martin на Porsche 964 Turbo и BMW 850i од 1990-тите.

Шасијата е повторно изградена, а суспензијата е заменета со компоненти наменети за серискиот модел Virage. Забрзувањето беше подобрено на сметка на максималната брзина, додека новиот мотор Virage беше инсталиран во февруари 1993 година.

Овој прототип на Aston Martin Virage Coupe од 1986 година најде нов сопственик, кој издвоил 287.500 фунти.

Слични содржини