АстраЗенека разви нова терапија за лекување на симптоматски Ковид

од Vladimir Zorba

АстраЗенека рече дека развила комбинација на антитела AZD7442 која во третата фаза на тестирање покажала дека го намалува ризикот од развој на симптоматски Ковид за 77 проценти.

Компанијата во петокот објави дека 75 проценти од учесниците во истражувањето, кое е терапија со два вида антитела развиени од Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт, страдале од некои хронични состојби, вклучително и послаба имунолошка реакција на вакцината.

Слични терапии базирани на тип на лек познат како моноклонални антитела, кои имитираат протеини од природниот имунолошки систем, се развиваат од Регенерон, Ели Лили и ГлаксоСмитКлајн со партнерот Вир.

Нова терапија со антитела

Но, АстраЗенека беше првата што објави позитивни резултати од истражувањето за превенција од ковид со нова терапија со антитела.

Извршниот директор на АстраЗенека, Мене Пангалос, рече дека резултатите од студијата за терапија биле проучувани и објавени три месеци по инјектирањето на антитела, и дека научниците ќе продолжат со истражувања во следните 15 месеци, со надеж дека вакцината ќе може да ги заштити вакцинираните до година.

Пангалос, исто така, рече дека новиот лек АстраЗенека против коронавирус може да ја зголеми стратешката вредност на постоечката вакцина Ваксеврија, развиена во соработка со Универзитетот Оксфорд.

Проблеми по појавата на згрутчување на крвта

Англо-шведскиот производител на лекови наиде на проблеми во производството за време на воведувањето на Ваксеврија (порано наречена вакцина „Ковид-19“ АстраЗенека), и многу ретки случаи на згрутчување на крвта имаа исклучително лош ефект врз побарувачката за оваа вакцина во Европа. Дури не доби регулаторно одобрување во Соединетите држави.

Загриженоста за ширењето на новата делта варијанта на коронавирус и намалената ефикасност на вакцините, натераа неколку земји со високи примања да им понудат на имунокомпромитирани и други ранливи групи засилувачка или трета доза на вакцината по вообичаената вакцинација со две дози.

Вакцина како додаток на две дози

Ваксеврија е индициран за активна имунизација за да се спречи болеста предизвикана од коронавирус Ковид-19 кај луѓе на возраст од 18 години и постари. Овој лек дополнително се следи, што овозможува брзо откривање на нови безбедносни информации. Од здравствените работници се бара да ги пријават сите сомнителни несакани ефекти на оваа дрога.

„Имунокомпромитирани лица, имено пациенти со трансплантација на органи или оние кои се лекуваат од рак, сочинуваат околу два проценти од населението и би биле главната целна група за новата терапија со АстраЗенека. „Припадниците на поморските сили во мисиите исто така може да имаат корист од новата вакцина“, рече Пангалос.

Иако само 12 до 13 проценти од волонтерите беа вакцинирани како дел од студијата, АстраЗенека ќе се обиде да ја лансира вакцината како додаток на претходните две дози.

Но, добрите вести за новата терапија беа засенети од друга изјава на АстраЗенека објавена во петокот. Во неа се наведува дека истражувањето за третман на ретко невролошко пореметување, познато како амиотрофична латерална склероза (АЛС), развиено од „Алексион“ на АстраЗенека, било прекинато во рана фаза поради недостаток на ефикасност.

Слични содржини