Audi учествува и во производството на рикши

од Vladimir Zorba

Audi најде начин како да ги користи старите батерии од електричните автомобили.

Компанијата позната по луксузни автомобили во иднина ќе учествува во производството на електрични рикши, како и дизајнирање на инфраструктура за нивно полнење.

Audi и германско-индискиот стартап „Nunam“ работат заедно на овој проект, а првите резултати се веќе видливи. Тие решиле да користат стари батерии од автомобили за да возат рикши, за кои се уште се доволно добри.

„Автомобилските батерии се дизајнирани за животниот век на автомобилот. Но, дури и по животниот век на автомобилот, тие сè уште имаат многу моќ“, вели основачот на „Nunam“, Продип Чатерџи, објаснува: „И за возила со помал домет и поскромни потреби за енергија, како и оние со помала маса, батериите како оваа ветуваат“.

Nunam не е првата компанија која понуди решение за наелектризирање на рикши, превозно средство кое е исклучително популарно на индиските патишта. Меѓутоа, за разлика од претходните решенија со класични оловни батерии, тие се многу поефикасни и го покриваат целиот опсег на употреба.

Имено, бидејќи индиската електроенергетска мрежа сè уште најмногу користи јаглен за производство на електрична енергија, „Nunam“ понуди и полначи. Имаат соларни панели и складирање на енергија во батериите на Audi.

Електрични рикши со батерии на Audi може да се видат и во Европа, поточно на фестивалот Greentech во Берлин, каде што сите заинтересирани можат да ги пробаат.

Слични содржини