Австрија: Се повеќе заразени повратници од Западен Балкан, најмногу „увезени“ случаи од С. Македонија

од Nikola Popovski

Во Австрија, се регистрираат се повеќе повратници од празниците поминати на Западен Балкан, враќајќи се заразени со коронавирусот.

Според податоците на Агенцијата за храна и безбедност (АГЕС), повеќе од две третини од заразените повратници на одмор го донеле вирусот во Австрија од Западен Балкан.

Најголем број случаи „увезени“ се од Северна Македонија, дури 866, а во споредба со ситуацијата од пред две недели, тоа е зголемување за 477.

Косово исто така е во водство со зголемување на бројот на „увезени“ случаи од 253 на 799.

По нив следи Турција, од каде 662 случаи беа увезени во Австрија.

На врвот на листата на земји на потекло се уште е Хрватска со 683 случаи, а што се однесува до Србија, има зголемен број на „увезени“ инфекции.

Додека во 31-та календарска недела имаше околу 140 повеќе инфекции на повратници од одмор од Србија, во 32-та недела беа регистрирани 397 од нив.

Во 31-та календарска недела, беа регистрирани 5.888 инфекции со корона, а во 32. недела, веќе имаше 8.113 од нив, од кои околу 40 проценти се однесуваат на повратници од одмор.

Слични содржини