Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Австриски функционер: Обвинението против Тачи е „ситна боранија“ за Белград

Австриски функционер: Обвинението против Тачи е „ситна боранија“ за Белград

„Не очекувам Хашим Тачи да биде осуден за воени злосторства во Косово, рече Дејвид Штокингер, еден од функционерите на Социјалдемократската партија на Австрија.

Според него, објавувањето на обвинението против Тачи е повеќе „ситна боранија“ за Белград, затоа што Западот, пред се САД и ЕУ, сакаат да постигнат конечно решение за косовскиот проблем, со крајна цел да го признаат Косово.

Тој верува дека Тачи нема да биде осуден, рече тој, бидејќи имал добри односи со Западот, но и со сегашните западни политичари и дипломати.

Тоа се видело, наведува Стокнгер во изјавата доставена до српските медиуми, за време на презентацијата на неговата книга „Хашим Тачи – нова држава, модерен државник“ во Виенската дипломатска академија пред две години.

Тој потсетил дека Тачи бил близок сојузник, делумно во пријателски односи со многу западни воени и дипломатски претставници, кои го финансирале и опремиле ОВК, затоа што тоа му служело на НАТО како ефтина копнена сила во војната против поранешна Југославија.

Според Штокиннгер, Тачи со својата воена мрежа и поддршка за прогласување независност се искачи на врвот на политичката сцена во Приштина, сцена на која, како што забележува тој, доминираат поранешни лидери на ОВК и нивните мафијашки структури.

„Не верувам, засновано врз сè што се случи досега и дека Тачи знае сè, дека ќе биде осуден“, рече тој, истакнувајќи дека, всушност, ако Тачи бил осуден, многу поранешни западни политичари и војници ќе мораше да бидат осудени. лидери како Бил Клинтон, Медлин Олбрајт, Јошка Фишер, Весли Кларк…
Штокингер вели дека обвинението против Тачи и другите било неочекувано за него, и тој верува дека бројот на жртви за кои е одговорна терористичката организација на ОВК е далеку поголем од оној споменат во тие обвиненија.

Штокингер смета дека соработката меѓу НАТО, ЕУ и Тачи е многу блиска со години, и дека Тачи знае многу за западните политичари и воените лидери.

loading...